Тежка и добре позната смрад на бакелит отрови неделната вечер на русенци. Десетки споделиха, че са подали сигнали до спешния телефон 112 и до РИОСВ, а острата миризма бе усетена в повечето квартали на града.
„Адски бакелит в Центъра“, „Бакелитен ад в „Здравец Изток“, затваряйте прозорците“, „Смърди на бакелит в района на Пантеона“ - това са само част от десетките коментари в социалните мрежи на изнервени русенци, подложени за пореден път на химична атака. 
„Ще подам сигнал, който ще разгледат утре, когато ще сме залети от друга вълна. Между другото първокласниците тази година били с 444 по-малко. Този факт се дължи освен на отрицателен прираст и на умни хора решили да защитят живота си“, написа сопраното на русенската опера Владислава Гарвалова.
А депутатът Иван Белчев публикува видео, в което прави неделна разходка до завода на „Линамар“. В него ясно се вижда, че вратите на производственото хале са отворени въпреки предписанията и помещенията се проветряват. „През отворените врати виждам наситената с фин прах атмосфера в халетата. На какво ли мирише вътре, опасно ли е за служителите, защо част от тях са навън, няма ли някой от тях да даде показания? Миризмата в този район е интензивна“, написа Белчев.
На фона на пореднага газова атака много коментари предизвика отправената само преди два дни заплаха от РИОСВ да търси начин гражданите да носят наказателна отговорност заради подадени неоснователни сигнали. И това явно не са само думи, тъй като дори Иван Белчев е бил привикван в полицията за обяснения по искане на РИОСВ. Това се случило докато е депутат в предишното Народно събрание. „Все повече мирише и откъм РИОСВ“, коментираха по този повод русенци.
Вчера от русенската екоинспекцията казаха за „Утро“, че в неделя са получени 20 сигнала за неприятни миризми, но проверката от дежурния нея вечер не е установила такива. Тази проверка всъщност е органолептична, което значи, че се прави с нос. И ако вятърът междувременно е отвял облака химия, миризмата няма как да се установи.
От РИОСВ обясниха, че миризмата на бакелит е резултат от смесването на коктейл от съединения, за които се осъществява постоянен мониторинг и превишение на нормите не е установено. Според експертите на екоинспекцията нейният източник не е отделяният при производството на алуминиевите сърца диметиламин, а смесица от бензен, ксилен, толуен, О-крезол, Р-крезол и други химически съединения. На запитване до МОСВ за апаратура, която да измерва диметиламин е отговорено, че такава не съществува. Няма и апаратура, която да измерва миризми.
Според РИОСВ не са проблем и отворените врати на халето, снимано от Иван Белчев. Те са малки и не влизат в забраната. Не е разрешено отварянето само на големите транспортни врати на хале 3.
Така че нарушения няма и всичко е в нормите, само дето мирише неприятно - сякаш дишаме нещо отровно. Вече десет години е така и май така ще бъде.