Апелативният съд във Велико Търново оправда на втора инстанция русенския речен превозвач „Рубишипс“, който бе обвинен, че заради негова небрежност при сблъсък на негов кораб с друг в Дунав е бил унищожен слънчоглед за над 200 000 евро. Исковата молба е от застрахователя ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“, който възразява срещу оправдателната присъда, издадена миналата година от Окръжния съд в Русе.
На 21 септември 2020 г. в пристанище Лом товарен кораб „Рубишипс VIII“ е бил натоварен с малко над 923 000 кг слънчоглед на стойност около 400 000 евро. 
След два дни корабът се сблъскал с тласкаща композиция „Виена“, при което получава пробойна в борда и в хамбара. За да предотврати по-нататъшно проникване на вода в товарното пространство и потъване на кораба, той засяда на десния бряг на Дунав. В резултат на сблъсъка и настъпилите пробойни част от слънчогледа е бил погубен в реката. Все още годната част от стоката е била претоварена на друг кораб. Унищоженият слънчоглед е бил малко над 474 000 кг на стойност 211 000 евро. Тъй като за него е била сключена застраховка, „Булстрад“ са изплатили тази сума на собственика му и са предявили иск срещу корабната компания за възстановяване на това обезщетение. С разходите за авариен комисар и лихвите претендираната сума е вече почти 225 хил. евро.
Въззивната инстанция споделя извода на първостепенния съд, че по отношение на товарен кораб „Рубишипс VIII“ не е налице нито една от хипотезите на Кодекса за търговско корабоплаване, в които вината на кораба се предполага. От представените писмени доказателства и заключението на тройната съдебна експертиза не се установява неспазване на изискванията за техническа пригодност на кораба - мореходност и наличие на радио- и навигационни средства, технически съоръжения и екипаж. А заключението на вещите лица е, че пътуващият по течението тласкаем състав на м/к „Виена“ носи изцяло вината за сблъсъка и че най-вероятната причина за инцидента е груба навигационна грешка от страна на неговия капитан. М/к „Виена“ е бил в състав от 9 плавателни съда - влекач и 8 баржи с обща дължина 275 м, което го прави трудно управляем и маневриращ. Поради което се е отклонил с 8 градуса вляво и е пресякъл пътя на „Рубишипс VIII“.
С тези аргументи Апелативният съд във Велико Търново потвърждава решението на Окръжния съд в Русе от октомври 2022 г. Решението подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд.