„Кауфланд“ трябва да плати 5000 лева обезщетение за претърпени имуществени вреди на русенка, подхлъзнала се разлята в магазина мазнина и счупила ръката си при падането, реши Районният съд. Търговската верига ще трябва да покрие и разноските по делото в размер на 1211 лева и още 40 лева разходи за освидетелстване.
Инцидентът станал на 4 март миналата година. В началото на сектор в магазина на бул. „Липник“, в който се продават олио, зехтин и други растителни масла, жената се подхлъзнала на разлята по подовата повърхност, но непочистена мазнина, паднала настрани, като се подпряла на ръката си, при което е изпитала силна и остра болка. На място била извикана управителката на магазина, която се оправдала, че разполага само с една хигиенистка и не са успели да почистят своевременно пода. Докато била в магазина, пострадалата била напътена да попълни дадената й бланкетна декларация за съгласие за обработка на лични данни във връзка с клиентско оплакване и/или щета с претенция по повод падането й. Наложило се съпругът й да съдейства, тъй като болките й били толкова силни, че тя не е успяла да попълни сама дадената й бланка.
Прегледът в УМБАЛ „Канев“ показал счупване на лъчевата кост и се наложило гипсиране. След 35 дни гипсът бил свален, но било констатирано, че жената все още изпитва болки в дясната гривнена става с изразен оток и изтръпване на пръстите на дясната ръка. Поради придружаващо онкологично заболяване било невъзможно тя да бъде подложена на физиотерапия, което от своя страна довело до по-дълъг период на възстановяване и завръщане към нормалния й живот.
Потърпевшата твърди, че в период от три месеца здравословното й състояние било сериозно увредено все още е налице ограничена функционалност на дясната ръка поради бавния процес на възстановяването и невъзможността за провеждане на физиотерапия. Поради това тя оценява щетите си на на 30 000 лева, като на този етап предявява частичен иск за 5000 лева (за да намали разноските по делото). В случай че делото бъде решено в нейна полза на всички инстанции, тя може да предяви иск и за останалите 25 хил. лева.
Решението на Районния съд може да се обжалва пред Окръжния съд.