Подписан е договорът укрепване на авариралия физкултурен салон на училище „Иван Вазов“, научи „Утро“. Така проблемът за над 500 ученици най-после е на път да бъде разрешен.
Дейностите трябва да приключат до 25 април 2024 г. Изпълнител е фирма „Полис Инженеринг“ ЕООД от Ценово, която бе единственият кандидат по обявената от Община Русе обществена поръчка. Нейната оферта бе за 424 121,70 лева с ДДС, с малко над 1000 лева под максималната стойност за проекта.
Сградата, както и подстанцията до нея, потъват заради множество ВиК аварии в района преди години, увеличили влажността на льосовия слой. Предвижда се укрепването и заздравяването на земната основа да се осъществи чрез инжектиране на определено количество циментов разтвор под налягане. Ще бъде създадена нова обрамчваща система основни греди, които да поемат товара от носещите зидове и да го трансферират към инжекционните пилоти. Ще бъде обособена деформационна и сеизмична фуга между основната сграда и физкултурния салон, каквато не е предвидена при строителството.
За улавяне и отвеждане на повърхностните води е предвидена нова канавка на 1,00 м до 1,50 м от сградата на училището, с постоянен наклон от 0,45%.
След приключване на дейностите по укрепване на сградата ще се възстановят всички фасади. Предстои поставяне и на нови улуци и водосточни тръби.
Във вътрешната част на салона е предвидено освежаване на стените, подмяна на настилката и монтаж на нови енергоспестяващи стъклопакети. Нов баскетболен кош и мрежа за волейбол ще допълнят подобрените условия за спорт.