Един от най-големите съвременни български поети и драматурзи - Стефан Цанев, вчера навърши достолепните 87 години и получи много поздравления и благопожелания. А русенската библиотека „Любен Каравелов“ му честити рождения ден по оригинален начин - със списък на всички негови произведения, с които разполага библиотечният фонд. И списъкът е впечатляващ.
Стефан Неделчев Цанев е роден в село Червена вода, Русенско, на 7 август 1936 г. В Русе завършва Второ средно училище „Баба Тонка“. През 1959 г. завършва журналистика в Софийския университет. През 1960-1965 г. учи драматургия в Московския киноинститут. Кореспондент на вестник „Народна младеж“ в Родопите и в Перник. Работил е като редактор в Студия за игрални филми, драматург в Държавен сатиричен театър, в Театър 199 и Театъра на окръзите, в Театър „София“, в Драматичен театър в Пловдив, Театъра на армията, Театър „София“.
Автор е на стихове, на 30 драми, на публицистика и есета, на романа „Мравки и богове“, на 4-томната историческа сага „Български хроники“, както и на стихове и пиеси за деца.
Негови стихове са преведени на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му (най-вече „Последната нощ на Сократ“, „Другата смърт на Жанна д`Арк“) са играни в повече от 200 театри в България и по света: в Париж, Гренобъл, Бордо, Атина, Монреал, Петербург, Лайпциг, Висбаден, Варшава, Краков, Прага, Гьотеборг (Швеция), Будапеща, Киев, Москва, Питсбърг (САЩ), Вилнюс, Братислава, Никозия, Букурещ, Гюргево, Хага, Анкара, Измир, Истанбул и др.