Председателят на русенския Общински съвет Иво Пазарджиев и съпредседателят на ВМРО и основател на ВМРО в Русе Искрен Веселинов и младежкият лидер Траян Тотев са сред кандидатурите за кмет на Русе, издигнати на общинската конференция на партията, с която започна подготовката й за предстоящите местни избори. В нея участва и областният председател на ВМРО Галин Григоров. След като номинациите бъдат утвърдени, ще бъдат класирани на следващ етап, докато се отсее едно име. За фаворит е сочен Иво Пазарджиев, но в политиката нищо не е сигурно, докато не се случи.
„Нужна алтернатива както на либералната вълна ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, която управлява страната, така и на левицата, чийто представител победи на предишния кметски вот. Въпросът е и ценностен, и прагматичен, тъй като Русе има нужда от управление, което стъпва на историята, духовността и традициите на нашия град и същевременно поощрява инициативността на русенци, работи за икономически просперитет - съответно по-високи доходи. Представителите на ВМРО вярват, че нито левицата, нито неолибералите имат потенциала да дадат подобно управление на Русе. И ако задачата на предишния вот беше да се скъса с кръговете от фирми и порочния модел на управление, на този ще се избира визия за развитие“, заявиха от партията.
От ВМРО ще поканят на разговори за обща кметска кандидатура „всички формации, определящи се като патриотични или консервативни“ и декларират, че те ще се водят „Открито и честно. Без предварителни условия и договорки“. 
Междувременно започва вътрешнопартийна процедура  за номинации за кмет на Русе, кметове на кметства и общински съветници, която трябва да приключи в двуседмичен срок. С гласуване е прието да се запази  силната гражданска квота в листите на ВМРО и всеки гражданин или неправителствена организация да може да направи своите номинации на достойни за това личности до 11 август на имейл [email protected].