Няма нови огнища около кварталите Средна кула и Долапите. Забелязват се пропушвания, но това е нормално - траверсите и дънерите тлеят около три дни. Никъде няма огнища, към района, където дими, превантивно са изпратени два противопожарни автомобила. Екипите на пожарната са на място, следят периметъра и мокрят направените просеки, опасност за хората и къщите няма. Това каза вчера гл.инспектор Светослав Войчев от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ по повод постове във фейсбук, че около двата квартала отново се вижда огън.
Според гл.инспектор Светослав Войчев най-трудната част от овладяването на пожара, който във вторник горя около Средна кула и Долапите, е било разузнаването на пожара, който обхвана периметър от няколко километра.
„Първият и най-важен приоритет и най-важен е спасяването живота и здравето на хората. В близост има Дом за възрастни хора „Приста“. Оттам нататък приоритетите са обекти, които биха позволили, ако те се запалят, да допринесат до разгарянето на пожара. Има няколко сервиза на територията, на която е пожарът, има бензиностанция, нищо, че не е действаща, но тя е един вид опасност, не позволихме това да се случи. Също така другият приоритет ни беше вилната зона и кварталите Долапите и Средна кула. След като този риск изчезна, силите и средствата се придвижиха към ската, за да можем да пресечем разпространението на пожара“, обясни той.
Кметският наместник на Средна кула Божидар Йотов сподели, че нощта е минала сравнително спокойно, и похвали пожарната, че е успяла да се справи бързо при този голям фронт на огъня. В същото време му е направило неприятно впечатление поведението на младежи, които по време на пожара са палели китайски фенери - книжни балони с горящи свещи в основата, които е можело да създадат опасност от нови инциденти.
„Част от изгорялата борова гора беше паднала отпреди и аз винаги съм се чудил защо тези дървета, които стоят паднали от 4-5 години, не се раздадоха на хората, просто да се оползотворят. Сега вече за нищо не стават за голямо съжаление. Мисля, че тук трябва да се направи едно залесяване, защото така е грозно и никога не е било в такъв вид“, бившият кмет на Русе.
А настоящият кмет Пенчо Милков изрази недоволството си от НКЖИ, тъй като пожарът е тръгнал от искра от преминаващ влак и това се случва за поредна година.
„Трябва вече въпросът да го пренесем към ръководството на НКЖИ как си почиства сервитута през зоната на град Русе и кварталите Средна кула и Долапите. Лично аз ще насоча усилията си да се направи преценка и ще помоля и „Пожарна безопасност“ в тази насока да кажат тяхното професионално мнение сервитутната зона почистена ли е, при положение, че всяка година юли и август ние имаме пожар тук, на завоя, от искрите на влака. Ако сервитутът е почистен, няма да се налага да се ангажира този публичен ресурс и да се поставят хората в риск, както всяка година на нас ни се случва. Благодаря на всички служители и доброволци, които се включиха в акцията по гасенето! След изясняването на причините за пожара с органите ще обединим сили, за да потърсим отговорност на стопаните на жп линията и сервитута“, каза Милков.
Вчера започна обход на терена заедно със служители на Държавно ловно стопанство „Дунав“, за да се установят какви са загубите на широколистни и иглолистни гори.