Поредна интересна находка публикува Държавен архив-Русе вчера, отбелязвайки 125 години от рождението на инж. Иван Василев Казанджиев. Той е роден в Русе, завършва средно образование тук и продължава обучението си в Австрия, откъдето се завръща като дипломиран машинен инженер. Започва работа в Русенското пристанищно управление, от където е уволнен през 1933 г. През 1947 г. е назначен за директор на национализираната фабрика „Мюлхаупт“ (завод „Г. Димитров“) в Русе и остава на поста до 1956 г., а от 1957 г. е назначен за директор на русенския Техникум по машиностроене и това е съвсем малка част от богатата му биография му.
На една от снимките инж. Казанджиев е с внучката си Аделаида Якимова - режисьор в Русенската опера и творец с широки интереси. Двамата са снимани след посещение в Зоологическата градина в София през 1968 година.
Много мила изненада! Помня това посещение, с дядо ми имахме специална връзка. Той беше човек с много интереси и задълбочени знания в широк спектър области, често сме обсъждали различни теми, каза вчера в разговор с „Утро“ Аделаида Якимова.