Община Русе получи 4 драконови лодки за Световното първенство през 2025 г., на което ще е домакин. Те са предоставени безвъзмездно от китайския град Ичун, с който Русе подписа наскоро декларация за установяване на приятелски отношения.
Две от лодките събират 20-членен екипаж, а другите две - отбор от 10 състезатели. Те ще се използват за подготовка от спортистите, които ще участват в надпреварата след две години. Предвиждат се и съвместни прояви между Русе и съседни общини, които ще помогнат за популяризирането на спорта. 
В средата на септември на язовира в Лесопарк „Липник“ ще се проведе и първото събитие с участието на драконовите лодки, в което ще вземат участие атлети от няколко държави в рамките на проект „Sports4GreenDeal“ /“Спорт за зелена сделка“/, финансиран от Европейската изпълнителна агенция за образование и култура.
Атрактивните и емоционални състезания с драконови лодки засега са със статут на масов спорт, но в момента текат преговори между Световната кану-каяк федерация и Международния олимпийски комитет те да станат олимпийска дисциплина.