Расте броят на наказателните дела за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици, съобщиха от Районния съд в Русе. За първите шест месеца на годината те са 91, докато за същия срок миналата година са били 79. Скокът е с около 15%.
Рекордьорът по промили е засечен с концентрация 3.64 на хиляда.
Само трима от всички 91 шофьори все още очакват присъдите си заради предстоящи разпити на свидетели и вещи лица. Едно от делата е било прекратено, тъй като подсъдимият е починал. Двама от 87-те човека са били предадени на съд, след като вече са били осъждани за управление с концентрация над 1.2 на хиляда.       

Четири от делата са приключили с присъди, а всички останали - със споразумения. Жените сред осъдените са 4. Само един от всички 87 водачи е управлявал мотопед, четирима - камиони, а останалите - леки автомобили. Най-възрастният от тях е бил на 82 години, а най-младият - на 18. Под въздействието на наркотици (най-често амфетамин и метамфетамин) са управлявали 27 човека, а другите - с алкохол в кръвта между 1,38 и 3,64 на хиляда. Чуждите граждани са били само двама - един от Турция и един от Украйна.
Почти всички са получили по три наказания: лишаване от свобода, глоба и лишаване от право да управляват МПС за срок от 6 месеца до 3 години. Последното не е наложена само на шестима, тъй като са били неправоспособни. На затвор между 5 месеца и 15 месеца са осъдени 8 души, а 5 от тях ще изтърпят и предходни присъди между 3 месеца и 2 години и 6 месеца, в изпитателния срок на които са управлявали МПС под въздействието на алкохол или наркотици. Наложените глоби са между 100 и 1000 лева.
По-голямата част от тези наказателни производства се разглеждат в Районния съд и през съдебната ваканция.   У