„Вие, търсещите и намиращи родината всеки ден, които предавате обичта към родното на децата си, съжителствате с други народи, но пазите корена жив. Въплътили сте тези ценности в не едно и две поколения. Това е наградата за нашия Левски“. С тези думи се обърна към българската общност в Тараклия кметът на Русе Пенчо Милков, който гостува в молдовския град с най-голяма българска диаспора вчера, в деня, в който отбелязваме 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски.
Поканата към него б отправена от председателя на Район Тараклия Иван Паслар, който отбеляза, че личността на Левски е мерило за морал и пример за подражание и винаги ще живее в сърцата на българите.
„Община Русе и русенци ще продължават да подкрепят каузата, докато символът на родолюбието не бъде издигнат в молдовския град“, увери Милков по повод намерението на сънародниците ни да издигнат паметник на Апостола на свободата.
С решение на Общинския съвет Община Русе дари 10 хиляди лева за каузата, а русенци дариха още близо 4 хиляди лева. 
Специален поздрав от русенци към българската общност в Тараклия с песента „Родина“ отправи и Десислава Василева от вокално студио „Икономов“.
Изработеният от скулптора Димитър Рашков бюст-паметник на Левски вече е в Тараклия, предстои изграждането на постамента и официалното му откриване през септември.
Кметът посети и Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, където обсъди с ректора д-р Мария Паслар сътрудничеството с Русенския университет и възможността за образователни обмени и лагери между русенските и тараклийските училища.