Русе се отличава с благоприятното си географско местоположение в непосредствена близост до румънската граница, добри показатели на демографските условия и потенциал за бъдещи разширения. Това са част от мотивите на глобалния производител на високотехнологични компоненти за автомобилни и индустриални приложения „GEBAUER & GRILLER GROUP“ със седалище във Виена да открие завод в Русе. Обобщението беше направено вчера от главния изпълнителен директор на компанията Арно Хаселхорст по време на работна среща с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, на която беше обявена инвестицията. В нея участваха още д-р Матиас Хорнеман - вицепрезидент на „GG Group“, зам.-кметът на Русе Златомира Стефанова и търговският представител на България в Бавария Стефан Йонков.
 Планираната инвестиция възлиза на близо 60 млн. лв. (29 млн. евро) като се очаква постепенно да бъдат разкрити около 400 нови работни места. Русенският завод ще бъде доставчик на баварската аутомотив индустрия, олицетворявана от БМВ Груп, в чийто състав са марките БМВ, „Мини“, „Ролс-Ройс“ и производителят на мотоциклети БМВ Моторрад.
До вчерашното официално обявяване на инвестицията се стигна след няколко месеца проучвания и работни срещи с местната власт в Русе, активно подпомагани от дипломата Стефан Йонков. Преди няколко дне министър Богданов съобщи за новия проект, но без никакви подробности. Вчера той подчерта, че автoмoбилнaтa индycтpия е една от най-бързо растящите в страната и е сред приоритетните за привличане на инвестиции. Над 90% от произведените в Европа автомобили използват критични компоненти, произведени в България, като все повече компании преориентират фокуса си на производство към компоненти за електрически автомобили.
Русе на свой ред вече има солиден дял в българския аутомотив сектор с „ВИТТЕ Аутомотив“, „Линамар“ /бившата „Монтюпе“/, „Бадер“ и други компании. Министър Богданов увери представителите на австрийската компания, че държавата и местната власт в лицето на Община Русе ще продължат да съдействат във всички аспекти при реализирането на проекта.
„В резултат на многоетапен процес беше взето решение за изграждане на първоначален завод с площ 13 000 кв.м в Русе, чиято първа копка ще бъде направена през настоящата година. Завършването на новия завод и стартирането на предсерийното производство е планирано за лятото на 2024 г., а стартирането на серийното производство - за лятото на 2025 г. В дългосрочен план планираме обем на инвестициите от 29 млн. евро тук, в рамките на следващите 5 години и постепенно увеличаване на броя на пряко заетите до около 400 и около 100 непреки служители“, представи официално решението на компанията Арно Хаселхорст, главен изпълнителен директор на „GG Group“.
Още от самото начало новият завод ще има ясен фокус върху продукти за електромобилност за известни европейски производители на автомобили. Компанията планира да произвежда у нас високотехнологични компоненти за електромобилите на баварския концерн БМВ, стана ясно още на срещата.
„За да използваме пазарния си потенциал и по този начин да продължим да инвестираме в бъдещи технологии в дългосрочен план, е възможно разширяване и в други сегменти“, изтъкна от своя страна д-р Матиас Хорнеман, вицепрезидент на компанията.