Голям пожар пламна вчера в сухи треви и храсти край жп линията, която минава покрай кварталите Средна кула и Долапите. 
Сигналът е подаден малко преди 15 часа. Предполага се, че причината са искри от преминаващ влак. Постепенно огънят се е разпрострял на територия от няколко километра.
Засегнати са терени в районите при неохраняемия жп прелез при паметника на Дянко Стефанов на изхода от Русе, при вилната зона край жп линията в Средна кула, при автосервиза до „Петрол“, при старческия дом „Приста“, при охраняемия жп прелез и стадиона в Долапите, при вилната зона. 
Изпратени са всички екипи на противопожарната служба. В гасенето са се включили служители на Горското стопанство и Национална компания „Железопътна инфраструктура“, на двете земеделски кооперации в кварталите и доброволци. Високата температура, големият фронт на пожара и пресечната местност затрудняват работата на екипите.
Заради инцидента движението на влакове в участъка беше спряно. 
„Пожарът е много голям, за нула време обхвана много голям фронт, както виждате фронтът е от почти гара Долапите почти до железния мост, включително и старата Кула. Много хора питаха, мобилизирали сме всички институции и инстанции“, каза кметският наместник на квартала Божидар Йотов. 
За щастие пострадали хора или засегнати постройки няма, но има множество локални огнища, които пожарникарите се опитват да потушат.
На място непосредствено след прибирането си от Тараклия пристигна и кметът на Русе Пенчо Милков.
„Овладяха от едната страна огъня, където имаше опасност за дом „Приста“. В момента боровата гора гори,  има къщи във вилната зона и ние сме в контакт с хората, за да може да се организира гасенето. Районът е изключително трудно достъпен, има места, на които не може и да се влезе. Ще видим докъде може да се ограничи пожарът“, каза кметът.
„Пожарът е локализиран от три страни. Спряхме разрастването на пожара към вилната зона, Дома за възрастни хора „Приста“ и железопътния прелез край квартал Долапите. Когато огънят в тези три участъка бъде изгасен напълно, екипите ще бъдат насочени в ивица между жп линията и река Русенски Лом. Там има само сухи треви и храсти, а пожарът се развива бавно, тъй като е ограничен от две страни. Първата и основна задача е да не допуснем да изгори нито една постройка - било то вила, или жилищна сграда. Почти сме се справили. Остава да доизгасим“, каза към 19.30 часа снощи главен инспектор Светослав Войчев от противопожарната служба в Русе.