Отборът на „Дунав“ завърши предсезонната подготовка с домакинска загуба - 1:2 срещу „Янтра“ /Габрово/. Преди първия официален мач от новото първенство на Втора лига на 16 юли срещу „Лудогорец II“ в Русе равносметката от другите контроли е 0:2 срещу „Добруджа“, 3:1 срещу „Спартак“ /Плевен/, 2:1 срещу „Черно море“.
Мачът срещу „Янтра“ бе повече от странен - като футбол и изпълнения извън терена. Първо дунавци получиха още в третата минута нелеп гол. Топката бе центрирана отдясно, тя се отби от тялото на Стоян Предев, рикошира в Георги Иванов и влезе в мрежата. 
Последваха няколко разменени атаки и... толкова добре позната реакция на Велислаав Вуцов. Старши треньорът на гостите избухна, след като реферът Борис Попов отсъди очевиден фаул за „Дунав“. „Местопрестъплението“ бе много далеч от вратата на габровци, но Вуцов прие епизода едва ли не като дузпа и почна да „критикува“ арбитъра на висок глас. Попов се опита да го успокои, но не успя и в крайна сметка му показа червен картон.
Наставникът на „Янтра“ се заинати и седна на пейката, каквото право няма. Все пак се надигна по едно време, тръгна по пистата и под освиркванията на феновете се настани в официалната ложа, откъдето продължи да подвиква и да прави гръмогласен анализ на съдиите.
В този отрязък от мача изнервените футболисти на „Дунав“ получиха втори гол. Отново с намесата на Георги Иванов. Той сложи ръка пред тялото на футболист от „Янтра“ и съдията даде малко пресилена дузпа. Капитанът на гостите Петър Казаков бе точен - 0:2!
Всъщност Иванов можеше да бъде замесен и в трети гол, защото допусна нова фрапантна грешка.
Но вместо към терена вниманието на феновете отново бе приковано от някаква неразбория в официалната ложа. Новината бе, че Вуцов влязъл в разправия с техническия директор на „Дунав“ Светлин Симеонов, който го помолил да млъкне. Част от играчите на „Янтра“ пък хукнаха към тунела, а резултатът от кавгата бе, че на стадиона се появи повикана полицейска патрулка! 
Криво-ляво първото полувреме приключи, а „Дунав“ върна един гол чрез реализирана от Йордан Димитров дузпа. До края момчетата в синьо се опитаха да стигнат поне до реми, но освен няколко разпилени центрирания не успяха да направят нищо пред вратата на гостите.
Ако трябва да се правят изводи седмица преди началото на първенството, русенският отбор не игра добре. Създаде малко голови положения, по едно време загуби тотално средата на терена, защитата показа изненадващо колеблива игра, нападенията вървяха бавно и предвидимо. Пролича си още, че по фланговете липсват бързи хора, а така и не се намери халф, способен да върже играта и да дърпа конците на атаките.  
Новите попълнения - Георги Иванов, Олег Димитров и Иван Колев, също не впечатлиха, но да не забравяме, че тепърва ще се сработват с отбора. Изключението бе Симеон Вешев, който се отличи с няколко хубави дълги подавания.
„Дунав“ като че изглеждаше малко по-свежо, когато на терена се появиха Кристиян Господинов и Калин Георгиев.
Има и нещо друго - често резултатите от контролите не са показателни за формата на един отбор. Историята помни низ от победи в проверките, а после серийни провали в официалните мачове. И обратно. Така че, както се казва в една реклама, да се надяваме, че за „Дунав“ най-доброто предстои.
Преди двубоя се състоя официалното представяне на отбора.
„Дунав“: Дамян Дамянов, Георги Иванов, Георги Вълчев, Стоян Предев, Джан Хасан,  Никола Колев, Олег Димитров, Симеон Вешев, Иван Колев, Мирослав Будинов, Йордан Димитров /Калин Георгиев, Стефан Стефанов, Илия Миланов, Теодор Костов, Кристиян Господинов, Димитър Тодоров, Денислав Минчев/.