Причудливите светове, в които главно действащо лице са талантът и вдъхновението, споделят с русенската публика две млади художнички от молдовската столица Кишинев. 
Преди дни Ярина Савицкая-Барагин и Елена Фрунзе подредиха своите творби, които показват за първи път в България. Експозицията, която създава усещането за лабиринт от магични приказки, е открита в една от залите на Художествената галерия на „Борисова“ 39 и ще остане отворена за посетители до 19 юли. 
Ярина Савицкая-Барагин работи в областта на художествения текстил. Тя представя пана от плъст, в които хармонично съжителстват сюжетът и абстракцията, реалността и философските послания, движението и поетичната метафора. За авторката времето има много посоки и образи, в това число и нестандартно-закачливи, жълтата роза носи асоциации за колорита на пустинята и невероятната й виталност, вятърът сее светлина, а Илинка в градината (прототип е малката дъщеричка на авторката) пее песен, която извира от дълбоките корени на традицията и се влива в реката на съвремието. 
Елена Фрунзе представя керамика, която впечатлява с търсенето на контрапункта - и неговото успешно намиране в плавното съжителство на големите форми с миниатюрата.
В много от моите работи аз се стремя да покажа архаиката, но в ново измерение, каза на откриването на изложбата Елена Фрунзе.
Почерпените от далечното минало, от библейските сюжети и от фолклора образи са само отправна точка за авторката, която към нея прибавя свои герои с напълно съвременни страсти и преживявания. Фигурите и изваяните форми получават и цвят, който допълнително говори с езика на колорита - така съдбата е със синя доминанта, а мечтата има много лица и тайни и явни ходове, които чертаят плетеница от възможности.
Обичам да експериментирам, признава Елена.
И показва свои работи, обръща наобратно дъното на керамично блюдо с миниатюрни фигурки и от облатната страна се разкрива нов сюжет, при това придружен и от текстови изображения. 
Това преобръщане на смислите и разчитането на творбите по различни начин е закодирано и в названието на изложбата на двете молдовски художнички.
Първоначално обмисляхме заглавието да бъде „Форма/Аморф“ - тоест, два пъти „форма“, единият път прочетена отдясно наляво, разказаха авторките. След това обаче решили да остане „Форма/форма“ - и това недвусмислено подсказва колко много и различни могат да бъдат „формите“ и „форматите“ в изкуството. 
Елена Фрунзе и Ярина Савицкая-Барагин се радват, че гостуват за първи път в България. За Елена това не е първо идване тук - тя няколко години летува на българското Черноморие. Но и двете са щастливи, че дебютното показване на тяхното изкуство пред българските ценители е именно в Русе. Градът е много красив, хората са много сърдечни, казаха художничките. 
Ние също се радваме, че русенци ще видят работите на тези талантливи молдовски художнички, каза директорката на Художествената галерия Елена Великова. Отдавна уговаряме тази изложба, запознанството ни е отпреди време на пленерите в рамките на фестивала „Горж фест“ в Търгу Жиу в Румъния, добави тя. 
Ден след откриването на експозицията, пълна с цвят и динамика и наситена с образност и баладичност, двете художнички се върнаха отново в Кишинев. Ярина освен че създава своите картини от плъст и вълна, е професор, доктор по изкуствознание и културология. Впрочем, тя е научен ръководител на докторантурата на Елена Фрунзе. 
Двете са различни и по направлението, в което работят, и по изразните средства, и по художествената стилистика. Но в работите и на двете авторки звънят мелодии от древни времена, които Елена и Ярина опитомяват и правят от тях свои собствени песни - красиви и въздействащи. В това могат да се убедят всички, които до 19 юли отидат в Художествената галерия на „Борисова“ 39 и се докоснат до енергията и обаянието на творбите на Ярина Савицкая-Барагин и Елена Фрунзе.