Бяла вече държи рекорда за най-голяма вита баница на Балканите. Това беше кулминацията на организирания в събота Празник на житото и хляба в парк „Св.Пантелеймон“ в квартал Гара Бяла. Идеята беше на русенската агенция „Арт Импрес“ и получи подкрепата от местната власт и на земеделските производители от региона.
Празникът започна с час закъснение заради излелия се в събота сутринта пороен дъжд, но това ни най-малко не се отрази на настроението и на емоциите насъбралите се хора. 
През целия ден на няколко сцени бяха пресъздавани обичаи на нашите предци, наред с това имаше много танци и атракции. Сред тях бяха изложба на домашни пити, изложение на сечива, представяне на обичая „Варене на сватбарско жито“, приготвяне на жътварски таратор, предаване на тайната на месенето от поколение на поколение, надпяване и много други. 
Кулминацията, както предварително беше обявено, беше изпичането на баницата-рекордьор, за чието приготвяне бяха използване над 420 яйца, 120 кисели млека, 12 литра олио, 50 килограма сирене и стотици кори. Резултатът - баница с диаметър 3.58 метра и тегло 185 килограма! 
Сертификатът, че това е балкански рекорд, беше издаден от председателя на Националния тръст за съхраняване не културно-историческото наследство България Ангел Ангелов, повече познат като стопанин на Юнашкия тиган, с който обикаля България и демонстрира неповторимия вкус на българската кухня.