Русенският администравен съд отмени поредна милионна финансова корекция за Община Русе, наложена от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“. Тя касаеше изпълнението на обществената поръчка за закупуване на нови тролейбуси, която бе спечелена от чешката фирма „Биофрог ЦЗ“. Стойността на договора за доставка на 15 нови тролея е за 14 212 500 лв. без ДДС, а регионалното министрество откри в изпълнението й няколко нередности, поради което иска да съкрати 25% от тази сума, т.е. 3 553 125 лева. 
Русенските магистрати обаче не откриват нарушения в нито една от посочените в наказателния акт точки. Според тях отстранените от състезанието участници не са отговаряли на поставени в поръчката условия, а за разлика от тях спечелилата фирма е предложила да осигури за своя сметка подходящо предварително обучение на водачите и персонала на депото, за да се гарантира правилното функциониране и поддръжка на тролейбусите.
Решението на Административен съд - Русе може да се обжалва и това най-вероятно ще бъде направено. Обществената поръчка вече бе разглеждана заради обжалвания първо в Комисията за защита на конкуренцията, а после и от Върховния административен съд. И в двата случая нарушения не бяха констатирани, но от регионалното министерство са доста упорити в опитите си да наложат някакви санкции, така че вероятно пак ще отнесат казуса до Върховния административен съд.