Средният успех от матурата по български език и литература /БЕЛ/ на зрелостниците от община Русе е 3.88, което е съвсем малко под средното ниво в страната от 3.93. В другите общини от областта обаче се отчитат катастрофални резултати. Средният резултат във Ветово е 3.44, в Бяла и Две могили едва минават над тройката съответно с 3.17 и 3.16, а Сливо поле е дори под това ниво с отчайващите 2.78. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, въз основа на данните на ниво училище.        

Средната оценка за отделните общини е изчислена като средната на училищата в нея, претеглена с броя на явилите се ученици. И тази година МОН не публикува резултатите от зрелостните изпити на ниво община, така че официални данни липсват.
През 2023 г. общо 45 890 ученици са се явили на задължителната матура по БЕЛ, повишение с почти 3 хиляди души в сравнение с предишната учебна година. Втора година зрелостниците обаче остават далеч от средните си постижения от миналото десетилетие, когато средната оценка по БЕЛ се движеше в рамките на 4.20-4.30.
Малко по-висока за община Русе е оценката по математика - 4.08. Това обаче е така защото тази матура не е задължителна и много малко ученици избират точно този предмет. През тази година математиката са избрали едва 1.7 хиляди ученици от цялата страта, т.е. един на 27. 
На по-голяма популярност се радва зрелостният изпит по английски език, където русенските зрелостници са се справили много добре със средна оценка 5.14.
Ниска оценка на зрелостните изпити не означава само по себе си провал за локалните системи на училищно образование. Въпреки това обаче тенденциите през последните години далеч не са окуражителни. Все по-слабите оценки на зрелостния изпит по български език и литература говорят за системни проблеми с базовата грамотност. А масовият отказ от учене (и явяване) на математика поставя под съмнение развитието на много отрасли, зависими от добре подготвени инженерни и други технически кадри. Остава и проблемът с много големите неравенства в постиженията и качеството между елитните, средностатистическите и най-слабите училища в страната, коментират от ИПИ.