В началото на месец юни минилата година стартира първият в България проект „Създаване на алгоритъм на действие за превенция и функционално възстановяване при жени с уринарна стрес инконтиненция“. Целта на инициативата на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“ и УМБАЛ „Канев“ бе да се проследи влиянието на физическите упражнения върху жени, които страдат от стрес уринарна инконтиненция. По време на инициативата бяха сформирани три групи пациентки, с които се проведе специализирана кинезитерапия, включваща упражнения за мускулатурата на тазовото дъно. 
В Световната седмица за борба с инконтиненцията, която се отбелязва от 17 до 23 юни, разговаряме с гл. ас. д-р Деница Василева от катедра „Обществено здраве“ на Русенския университет и д-р Ивалина Граматикова - специалист акушер-гинеколог в отделение „Акушерство и гинекология“ на УМБАЛ „Канев“

- Обяснете, моля, какво представлява стрес уринарната инконтиненция?
- Стрес уринарната инконтиненция е състояние, при което неволево се изпуска урина вследствие на усилие, кихане или кашляне. Често се случва и в резултат на по-тежки физически упражнения, бягане или скачане.
- Колко жени участваха в проекта?
Гл. ас. Деница Василева: След като обявихме инициативата, се записаха близо 50 дами. Преди да стартира практическата част на проекта, те бяха прегледани от акушер-гинеколога д-р Ивалина Граматикова и уролога доц. д-р Пенчо Генов. Бяха селектирани 30 жени, които отговаряхя на следните критерии: да са на възраст между 30 и 60 години и да имат уринарни смущения. В проекта не бяха включени дами, които са претърпели коремна операция в последната 1 година, имат злокачествено заболяване или доброкачествено образувание на пикочния мехур, имат остър инфекциозен процес, обострени сърдечно–съдови заболявания, пролапс на тазови органи или имат затлъстяване.
След първоначалните прегледи на пациентките, които включихме в проекта,
бяха направени тестове за оценка степента на уринарна инконтиненция и степента на двигателна активност
от акушер–гинеколог и кинезитерапевт - д-р Ивалина Граматикова и аз. Екипът от кинезитерапевти и специалистите по акушерство и гинекология и урология анализираха получените данни. Целта на всички тези първоначални прегледи и тестове беше да изготвим за всяка една от участничките най–подходящия за тях кинезитерапевтичен комплекс от упражнения за мускулатурата на тазовото дъно. След като дамите бяха разделени на три групи, започнахме да работим. 
- В какво се състоеше практическата фаза на проекта?
Гл. ас. Деница Василева: В продължение на три месеца /от юли до семптември 2022 г./ два пъти седмично с групите се провеждаха занятия с кинезитерапевт. Заниманията се провеждаха в базата на акушеро-гинекологичния комплекс на Университетска болница „Канев“. В останалото време пациентките изпълняваха комплекс от упражнения всекидневно, самостоятелно, в домашни условия. След края на тримесечните занимания пациентките бяха тествани повторно, за да можем да видим какъв е резултатът. 
- Пациентките останаха ли удовлетворени, действително ли физическите упражнения помагат при стрес уринарна инконтиненция?
Гл. ас. Деница Василева: Благоприятни промени бяха отчетени при всяка от пациентките, като например редуциране на количеството изпускане на урина, намаление в броя на дневните изпускания, спокоен нощен сън без позиви за уриниране, извършване на физическа дейност без прояви на стрес уринарната инконтиненция. Проведена беше и информационна кампания, в която беше разяснено на пациентките, че минималният период за проява на положителни промени е
изпълнение на комплекса от упражнения в рамките на три месеца без прекъсване
но за дългосрочен и траен ефект на постигнато, както и за наличието на още по–добри резултатите, се налага ежедневно и постоянно изпълнение на упражненията от тяхна страна и след края на проекта.
Д-р Ивалина Граматикова: Получените резултатите при всички показаха благоприятно повлияване и повишаване качеството на живот. Инконтиненцията е социално значим проблем, който се наблюда и при мъжете, но много по-често при жените. Проявите на инкотиненцията създават изключителен дискомфорт, който пречи на социалните контакти и активния начин на живот при дамите. Резултатите, които постигнахме, са научно доказателство за благоприятното повлияване на състоянието при тези пациентки. Отзивите на участниците са допълнителен, субективен показател за ползите от заздравяването на тазовото дъно. Нашата цел беше да покажем, че една от основните форми на консервативно лечение, а именно физическите упражнения и тяхното правилно изпълнение, дават резултат. 
- След приключването на проекта и след добрите резултати, жените трябва ли да продължат с упражненията, за да могат да поддържат постигнатото, но вече в домашна среда?
Гл. ас. Деница Василева: Много е важно да подчертаем, че
в нашия проект практическата част вървеше ръка за ръка с информационна кампания
чрез която ние обяснявахме и разяснявахме на пациентките, какво правим и защо го правим. Това е важно, защото, за да се появят положителни промени в тяхното състояние е необходимо минималният период за изпълнение на комплекса от упражнение да е в рамките на три месеца без прекъсване. За дългосрочен и траен ефект на постигнатото, както и за наличието на още по–добри резултати, се налага ежедневно и постоянно изпълнение на упражненията от тяхна страна и след края на проекта. Разработихме и информационна брошура за пациенти със стрес уринарна инконтиненция, която включва основна информация за състоянието, диагностиката и лечението му, както и кинезитерапевтичен комплекс от упражнения за тазово дъно със снимков материал. До настоящия момент бяха публикувани повече от шест научни статии с методиката, проблематиката и резултатите от проектната дейност, като предстои публикуването и на още две. 
- Д-р Граматикова, ще има ли продължение, след като приключи този проект, което да е в полза на жени с инконтиненция?
Д-р ивалина Граматикова: Няма как да няма продължение, защото ние показахме, че това работи, а у нас липсват такъв тип организирани групи на пациенти за стрес уринараната инконтиненция. В Европа и САЩ например е стандартна практика. От това са
засегнати много млади жени в сексулно активна възраст, за които инконтиненцията се превръща в голям проблем
Проблем, който може да бъде решен чрез тези упражнения. Именно това ни мотивира да разработим и да разширим предлаганите дейности на АГ комплекса на Университетска болница „Канев“, като част от комплексните грижи за профилактика, превенция и лечение на женското здраве. В края на лятото се очаква да сформираме групи от дами, които имат инконтиненция и искат да се справят с този проблем. С тях ще работи екип от специалисти, който ще следи не само за обучението и правилното изпълнение на комплекса от упражнения, но и ще бъде стимул и мотивация за съврменната жена, че грижата за здравето започва с нейните активни грижи и усилия.

Силвия ДИМИТРОВА