Мисля, че ще стане една приказна вечер. Обещавам ви го, каза Стефан Вълдобрев преди представянето на „Книга за песните“ в рамките на Fortress Festival - Wellness & Music в крепостта Червен. Концертът-спектакълът започва от 19 часа в събота, 24 юни, Еньовден. Фестивалът ще събира пари за ремонт на храма „Св. Димитър“ в селото.
Много обикалям из страната и при всяка възможност разглеждам красоти и старини. Крепостта Червен си я бях оставил за десерт, защото знам колко е красиво това място. И сега си мисля, че това дългоочаквано посещение там и срещата с русенската публика ще бъде нещо хубаво, каза пред „Дарик“ Вълдобрев.
„Книга за песните“ излезе преди две години и нещо, но аз не спирам да обикалям България, направил съм може би повече от 70-80 срещи. Това е едно от най-красивите неща, вечери, мигове, които преживявам. Взимам в едната ръка книгата, в другата ръка китарата, сядам на един висок стол, започвам да чета. Чета една глава от книгата, след това изпявам с китарата песента, за която се говори в главата, след това следващата глава и отново изпявам песента, следващата... Говорим си с хората, пеем заедно и накрая ставаме една общност навсякъде, където съм бил. А тук специално, на това магическо място, аз си представям, че ще бъде сигурно най-най-най-хубавата такава вечер. В книгата разказвам историята на може би най-популярните ни песни, какво ги е вдъхновило, как съм се чувствал аз тогава, какво се е случвало с държавата, със света. И тя лека-полека събра автобиографични елементи, но всичко през песните, през призмата на песните и на поезията основно. Публиката ще съпреживее моите емоции по време на създаването на тези песни. Разказвам много честно, много открито, никога не съм се разкривал толкова много, колкото в тази книга. Очаквам  с нетърпение тази среща.
„С песните и музиката си Стефан Вълдобрев създаде огромна територия за обмен на чувства между много хора. Разкри ни емоционални канали за комуникация, научи ни на изкуството да говорим за това, което изпитваме. И всичко - с идеята да бъдем щастливи, защото щастието е състояние, за което се бориш ежедневно и е хубаво да не го правиш сам.
Казват, че там, където свършват думите, започва музиката. Тази впечатляваща книга е за думите, за музиката и за пространството между тях“, пише Яна Борисова, писател, драматург и редактор на „Книга за песните“.