Русенецът Стилиан Бонев за втора поредна година ще бъде организатор на българския етап на най-голямата в света туристическа гребна регата - водния поход по цялото течение на Дунав ТИД (TID-Tour International Danubien). Стартът на нейноно 66-о издание ще бъде даден в неделя при германския град Инголщат. В Русе водният керван ще акостира на 22 август.  
Големият дунавски воден поход представлява 2,5-месечно пътешествие от типа „човек, лодка и багаж“ през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния. Това е най дългата гребна регата с кану или каяк в света и се организира от 1956 г. Сегашният маршрут започва от 1968 г., като началото винаги е в края на юни от Инголщат а финалът е в средата на септември в румънското село Свети Георги (Сфънту Георге) на Черно море. От съображения за сигурност заради войната в Украйна миналата година румънският маршрут остана, така ще бъде и сега и финалът ще бъде в Силистра на 27 август. 
Стилиан Бонев ще поеме щафетата на 13 август при Ново село, Видинско и ще води похода до Силистра. 53-годишният русенец е бивш гимнастик, от 15 години членева в туристическо дружество „Приста“. Завършил е специалността „Туризъм“ във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Русе /популярно като Земеделския колеж/. Той е лицензиран водач във водните спортове, инструктор по ски и алпинизъм. Казва, че няма нищо по-хубаво от това, че с течение на времето хобито му в различните сфери на туризма се е превърнало в повече от приятно задължение, но и отговорна работа.
Българският етап на ТИД 2023 включва разстояние от 509 км по поречието от Ново село до Силистра. Все още не е известно колко ще са участниците в регатата в нашия участък.