Транспортният министър Георги Гвоздейков е прекратил съмнителната обществена поръчка за доставка на 18 електрически маневрени локомотива, за която алармира русенската „Експрес Сервиз“. Новият министър е намерил достатъчно причини да спре търга, чиято прогнозна стойност бе почти 93 млн. лв. без ДДС. Мотивите са описани в цели 3 страници и на практика повтарят аргументите на компанията, която е единствен у нас производител на локомотиви.
Подвижният състав, който се експлоатира в депата и не ги напуска, не е необходимо да се експлоатира със скорости над 10 км/ч, тъй като е нормативно забранено, посочва Гвоздейков. Както „Утро“ писа, в поръчката се изискваха скорости над 40 км/ч, за да се гарантира предимството на един конкретен производител - китайската държавна компания, оперираща през завод в Германия. Според министъра, разликата в цената между двата мида локомотиви е между 2,5 и 3 пъти.
Питане до финансовия министър Асен Василев по темата отправи русенският депутат Мартин Димитров. Въпросът му е отправен към Василев, тъй като е ръководител на централния орган, отговорен за цялостното управление на Националния план за възстановяване и устойчивост, който финансира покупката на локомотиви. При този развой на ситуацията обаче въпросът вече не е актуален.
Гвоздейков не вижда необходимост от изграждане на нова ремонтна база, което бе главната причина цената да се надуе до близо 100 млн. лева, които трябваше да бъдат платени основно от българския данъкоплатец. Премахването на изискването за проддръжка в конкретна ремонтна база ще доведе до по-широк кръг участници ще реализира немалко бюджетни средства, посочва министърът.