Общинските съветници на Русе и Гюргево излязоха с обща декларация за Шенген. Те адресираха и писмо по темата до премиерите и външните министри на България и Румъния. Това се случи по време на второто им съвместно заседание, което се проведе вчера в Гюргево.
„Провалът от декември 2022 г. не трябва да ни обезсърчава. Надяваме се, че заедно можем да формираме общ глас, който казва, че двете страни имат нужда и заслужават да влязат в Шенгенското пространство и че свободата на движение е гарантирана, така че повече да няма ситуации, при които нашите общности са ефективно блокирани от десетки хиляди автомобили и камиони, преминаващи транзитно през нашите градове“, се казва в документа.
По време на срещата в Гюргево кметът на Русе Пенчо Милков отбеляза, че България и Румъния са изпълнили всички технически и политически критерии за Шенген.
„Вярвам, че не можем да ставаме заложници на вътрешната политика в няколко европейски държави. Като кмет на Русе, и в този смисъл представляващ част от населението в родината ни, настоявам тези държави да не решават вътрешнополитическите си въпроси, възпрепятствайки нашата свързаност“, отбеляза Милков. Той призова държавните органи и от двете страни на Дунав, както и евродепутатите на България и Румъния, да направят всичко възможно държавите, които спират европейската ни интеграция, да променят решението си. Наред с това Милков настоя румънските власти да увеличат капацитета си на работа на ГКПП „Дунав мост“, тъй като в момента малкият брой кантари от румънска страна създава предпоставка за спиране работата и на българските гранични полицаи. Това води до опашки и затруднения не само за професионалните шофьори, но и за хиляди граждани, пътуващи ежедневно.
Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев настоя за спешна законодателна промяна по отношение на Шенгенското пространство за двустранно отваряне на границата и създаване на зона за безпрепятствено движение на хора и стоки между България и Румъния. „Ние не заслужаваме да бъдем втора ръка хора“, заяви той. 
Заместник-председателят на русенския Общински съвет Наталия Кръстева отбеляза ползите от присъединяването към единната зона без граници.
„В доклада на Еврокомисията е записано, че нашите държави са технически готови да се присъединят към Шенгенското пространство... За градове като Русе например това би означавало да се превърнат във вторичен център на Букурещ: с бърза връзка, по-лесен и по-евтин транспорт и без огромните опашки от тирове по улиците. Крайно време е ЕС да укрепи допълнително европейското единство, като изпълни ангажимента си да предостави на България и Румъния пълноправно членство в Шенгенското пространство“, каза Кръстева. 
Кметът на община Гюргево Адриан Ангелеску изрази мнение, че България и Румъния трябва да се обединят в един глас, който казва, че двете страни имат нужда и заслужават да влязат в Шенгенското пространство и че свободата на движение е гарантирана. „Така че повече да няма ситуации, в които нашите общности да са ефективно блокирани от десетки хиляди автомобили и камиони, преминаващи транзитно през нашите градове!“, подчерта Ангелеску. 
„Молим правителствата да продължат да искат от Европа да ни третира като свои граждани, равни и не по-долу от австрийците, холандците или други европейски народи. Тази дискриминация по икономико-географски признак трябва да спре в Европа на правата“, подчерта Йонел Мускалу, заместник-кмет на Гюргево и общински съветник. 
Кодруц Къйнару, общински съветник от Социалдемократическата партия в Гюргево, цитира доклад на Европейската комисия, в който се посочва, че неуспешното премахване на контрола по вътрешните граници има отрицателно икономическо въздействие не само за българските и румънските граждани, но и за целия ЕС.
„Какво означава това? Увеличеното време за чакане на границите води до увеличаване на разходите, намалена конкурентоспособност на бизнеса, прекъсване на веригите за доставки и по-ниски приходи за туристическия сектор. Въпреки че искам Румъния да бъде приета в това пространство на свободно движение, не мисля, че това ще се случи добре, без България да бъде приета“, добави Къйнару.
Изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева допълни, че за да бъдат чути двете страни, трябва да формират общ глас, който да бъде чут, и приетата днес обща декларация е стъпка в тази посока. „Заслужаваме и трябва да сме в Шенгенското пространство“, добави Ганчева.                      

Евродепутатът Андрей Новаков: Ако вратата остане затворена, България и Румъния двустранно да отворят границата

Ако не влезем в Шенген, моето предложение е, без да нарушаваме европейското законодателство, граничният контрол между България и Румъния двустранно да бъде решен и бариерите да бъдат вдигнати, това е възможно и трябва да го направим, включително като знак на протест. Това каза евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков по време на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.
Андрей Новаков участва в един от панелите -  „Транспортна сигурност и свързаност на страните от Централна и Източна Европа. Устойчиви цели и проекти“. По думите му причината да няма повече мостове между България и Румъния над река Дунав е заради стратегия на румънската страна и решението й да развива инфраструктурата си на запад към Унгария, а не на юг към България. Той отбеляза, че от другата страна на нашите големи градове има малки населени места, които не им отговарят по мащаб и „явно интересът не е да се свързват“. Според Новаков пари за мостове над Дунав има, но липсва желание да се строят. Той изрази мнение, че е въпрос на двустранни разговори „да успеем да убедим нашите приятели, съседи на север, че те граничат с ЕС и на юг и че това е в техен интерес“.