Разнообразна и интригуваща програма предлага тазгодишното издание на традиционния фестивал „Сцена под звездите“, който ще се проведе от 29 юни до 25 юли с финансовата подкрепа на Община Русе.
Откриването на фестивала ще се състои на русенския кей на 29 юни - Международния ден на река Дунав. От 20 часа там ще има концерт с участието на балет „Импулс“ при Общинския млъдежки дом, детска вокална група „Слънце“ към ОбДЦКИ, Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев и на рокаджиите от „Сода Акустик“. Входът е свободен.
На 30 юни от 20.30 часа на площада пред операта ще започне оперетният галаконцерт-спектакъл „На годти на Малката Виена“ със специалното участие на Александър Мутафчийски - автор на сценария и режисьор. Диригент - Димитър Косев. Входът за спектакъла е с билети.
На 4 юли от 20.30 часа отново пред операта ще бъде показана опирата „Аида“ от Джузепе Верди. Диригент - Вилиана Вълчева. Диригент на хора - Стелияна Димитрова-Хернани. Сценография и постановка - Иван Савов. Режисура -  Аделаида Якимова-Фурнаджиева. Входът също е с билети.
На 5 юли на същия площад от 21 часа Детска театрална школа „Патиланци“ при Кукления театър ще играе „Златната ябълка“ - по адаптацията на Тодор Вълов „Юнакът и Златната ябълка“. Режисура, пластика, хореография, сценична среда, костюми и музикално оформление - Деница Дончева. Входът е с билети.
На 6 юли от 20.30 часа пред опирата ще прозвучи концертът на Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев „Между Джаза и Рока“. Гост-вокал ще бъде Росица Овчарова, входът е свободен.
На 8 юли от 21 часа на площада пред операта ДТ „Сава Огнянов“ ще представи „Крали Марко“ - последната балканска легенда от Владимир Левчев. Входът е свободен.
На 11 юли от 20.30 часа на прощада пред опирата публиката ще види балета „Зле опазеното момиче“ по музика на Петер Хертел. Адаптация и режисура - Марияна Захариева по елементи от хореографията на Жан Добервал и Александър Горски. Сценография - Иван Токаджиев, костюми - Яна Дворецка. Представлението е с билети.
На 18 юли от 21 часа на площада пред операта предстои концертът на Цветан Недялков - китара, Стоян Караиванов - бандонеон и Венцислав Спиров - фагот „В ритъва на Пиацола“ с дирегант Димитър Косев. Входът е с билети.
На 21 юли от 20.30 часа операта ще пощаке на площада „Набуко“ от Джузепе Верди. Диригент - Димитър Косев. Диригент на хора - Стелияна Димитрова-Хернани. Режисьор - Марио де Карло. Входът е с билети.
На финала, на 25 юли от 21 часа, отново на площада пред операта ще звучи концертът „Музиката на Холивуд“, представящ песните и мелодиите от най-известните филми. Диригент - Владимир Бошнаков. Солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Русе. Входът е с билети.