Денят на река Дунав - 29 юни, ще бъде отбелязан с фотоизложба от Австрия, която ще бъде открита в 17 часа в Дом Канети на ул. „Славянска“ 12.
Изложбата ще бъде представена в Русе по покана на Международно дружество „Елиас Канети“. Неин куратор е научният сътрудник в Института за Дунавския регион и Средна Европа Малвина Талик, която пристига в Русе, за да я открие лично.
Малвина е от Полша, но от 10 години река Дунав е част от ежедневието й във Виена. Фотографията е нейна страст и същевременно част от работата й с организирането на тази изложба. А тя се ражда така: „Заедно с Марио Лакнер, мой колега, искахме да покажем различни гледни точки на живота по бреговете на Дунав. Беше важно всяка страна да бъде представена в изложбата, за да се подчертае колко разнообразна и международна е реката. Предизвикателството беше, че понякога получавахме много снимки от една страна и само няколко от друга. Това, което свързва всички точки и картини, е една история, разказана от Дунава, която можете да прочетете, когато посетите изложбата. Това е само един от начините, по които може да се подходи към изложбата. Използвам го и като отправна точка, за да говоря за много аспекти от живота на река Дунав: отдих, туризъм, биоразнообразие, селско стопанство, търговия, но също и предизвикателства като недостиг на вода, замърсяване, дилемата между опазването на природата и икономическия прогрес“.
До момента изложбата е показвана само във Виена в Института за Дунавския регион и Централна Европа. Русе ще бъде първата спирка в предстоящото й пътуване извън Австрия. 
Всяка година на 29-ти юни 14-те държави от Дунавския басейн отбелязват международния ден на реката. Това е датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав.