Общинските съвети на Русе и Гюргево ще проведат второто си съвместно заседание в четвъртък в съседния румънски град. На него местните законодатели от двата бряга на Дунав ще се обединят около постигането на целта на двете страни - присъединяването към Шенгенското пространство.
Подготвено е писмо, адресирано до временния министър-председател на Румъния Мариан-Каталин Предою, до министър-председателя на България Николай Денков и до външните министри на Румъния и България - Богдан Ауреску и Мария Габриел.
„Ние, общинските съветници на Русе и Гюргево, обединени от историята и споделените европейски ценности, заявяваме, че от първостепенно значение е заедно да постигнем целта на всяка една от нашите страни - присъединяване към Шенгенското пространство. (...) ...защото урокът от декември 2022 г. не трябва да бъде забравен в съдържанието на учебника по съвременна история, а трябва да бъде тиражиран в добрия смисъл и претворен в открит урок, с участието не само на дипломацията, на областта на външно представителство и на пряко ангажираните органи, но трябва да включва главния актьор в упражнението, т.е. гражданина“, се казва в писмото.
На съвместното заседание общинските съветници ще гласуват Декларация в подкрепа Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство. 
„Надяваме се, че заедно можем да формираме общ глас, който казва, че двете страни имат нужда и заслужават да влязат в Шенгенското пространство и че свободата на движение е гарантирана, така че повече да няма ситуации, при които нашите общности са ефективно блокирани от десетки хиляди автомобили и камиони, преминаващи транзитно през нашите градове“, се посочва в декларацията.
Първото съвместно заседание на двата общински съвета се проведе миналата година в Русе на Деня на Европа - 9 май. Тогава местните власти се обединиха от желанието за подобряване на свързаността на двата града с Европа и настояваха за изграждане на нов мост комбиниран мост за автомобилен и жп транспорт над Дунав.
В специалното заседание ще участват председателите на Общинските съвети в Гъргево и Русе Адриан Дауц и Иво Пазарджиев, кметовете на двете общини Адриан Ангелеску и Пенчо Милков, както и изп. директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която е почетен гражданин и на двата побратимени града.