Творби от българските композитори Ангел Заберски-син, Вели Чаушев, Емелина Горчева-Димова, Добромир Кисьов, Йордан Владев, Константин Костов, Костадин Генчев, Пламен Цветанов, Петя Тончева и Стефан Тоцев са включени във второто издание на концерта „Ново поколение“, който се утвърждава като запазена марка на Русенската опера.
Концертът в Русе ще се състои на 23 юни, петък, от 19 часа в зала „Филхармония“, а в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ ще прозвучи на 25 юни от 19 часа в зала „България“ в столицата.
Концертната програма с творби от български композитори от последната генерация на българското композиторско творчество традиционно демонстрира техните творчески достижения. Специфичният подбор на творбите и организирането им в уникална концертна вечер отново е осъществен от Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера-Русе.
„Концертът „Ново поколение“ е шанс за младия автор да бъде забелязан, да представи на публиката творчеството си, да работи с прекрасните Димитър Косев  и Русенска филхармония. Това е възможност да направи нещо ново и специално и най-важното - да знае, че творбата ще бъде изпълнена и ще й се даде живот!“, споделя талантлива композиторка Емелина Горчева-Димова, която въпреки младостта си има изключително богата и впечатляваща творческа биография.
„Пиша предимно филмова и театрална музика. Но 2023 година е специална. Навършват се 100 години от рождението на един от най-обичаните български композитори, автор на музиката към редица емблематични за българското кино филми като „Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Таралежите се раждат без бодли“, „С деца на море“... Сигурно вече се сетихте - става дума за Петър Ступел, един от любимите ми български композитори.
Този юбилей е и причината да напиша симфоничната фантазия „Зайченцето бяло“.
Разбира се, темата на тази така позната песен е вече пречупена през призмата на моето творческо виждане. Мащабно оркестрово произведение от иначе невинната и обичана детска песен.
За реализацията на симфоничната фантазия дължа благодарност на Русенска филхармония и маестро Димитър Косев. Заедно с тях ще изпълним „Зайченцето бяло“ по начин, по какъвто никога не е било изпълнявано. Неслучайно казвам „изпълним“ - аз ще имам удоволствието и честта да свиря с тях партията на пианото“, разказа Пламен Цветанов преди творбата му да прозвучи на концертите „Ново поколение“ в Русе и София.
Билети за концерта в Русе се продават на касата на операта и на www.ruseopera.com.