Пътните инциденти с велосипедисти и електрически тротинетки нарастват през последните години като Русе е на челно място по брой на произшествията в страната, показват данните на МВР. Това става известно от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на въпроси, зададени от народния представител Иван Белчев от „Продължаваме Промяната - Демократична България“.
Регистрираните ПТП-та с електрически тротинетки в Русе са 18 през миналата година - повече отколкото в София, Пловдив и Бургас. От началото на тази година до 31 май произшествията са четири. Вчера полицията съобщи за още едно - около 19 часа в неделя в Русе „Ауди“, карано от 43-годишен мъж, се озовало срещу тротинетка със 17-годишно момче и 15-годишно момиче, карана срещу движението по еднопосочната улица за излизане от  междублоково пространство на ул.“Юндола“. Шофьорът опитал, но не успял да предотврати сблъсъка. За радост младежите не са тежко пострадали.
Някои общини вече започнаха да въвеждат ограничения за използването на електрически тротинетки. В София движението им е вече забранено в в паркове, градини, площади, тротоари и пешеходни зони. На тези места собствениците им трябва да ги тикат.
В Русе подобни ограничения все още няма, а правилата за движение с тротинетки масово не се спазват. По двама тийнейджъри на едно возило могат да се видят често, не са редки и случаите с превишение на максимално допустимата скорост от 25 км/ч.
Още повече обаче са произшествията с велосипеди, за които няма толкова правила. За пет години между 2017-а и 2022-а в Русе са регистрирани 145 пътно-транспортни произшествия с колоездачи, а от началото на годината те са осем. Наличието на велоалеи, които по уникална българска приумица бяха качени на тротоарите, съвсем не прави движението с велосипед по-безопасно, особено за пешеходците. Но когато инфраструктурни проекти се осъществяват не за да се направи нещо полезно за хората, а само за да се усвояват пари, резултатът е точно такъв - погребваме едни милиони в земята. Виждали сме го вече предостатъчно пъти.