Административният съд в Русе спря строителството на две сгради на улица „Видин“, тъй като ще закриват от слънцето една от сградите паметници на културата в Русе, свързани с нобеловия лауреат Елиас Канети. Проектът, за който е изготвен Подробен устройствен план - план за застрояване (ПУП-ПЗ) и работен устройствен план (РУП), предвижда да се изградят две четириетажни сгради на калкан в два съседни имота. Срещу него обаче възразява министерството на културата, което отказва да съгласува проекта.
Според министерството строителството на такъв доминиращ обем е неуместно и в противоречие със Закона за устройство на територията, според текстовете на който очертанията на улиците, площадите и на урегулираните имоти и техните размери, както и застрояването на имотите в населени места или в техни части с историческо, археологическо, етнографско или архитектурно значение се установяват със самия подробен устройствен план, така че да се запазят историческите и архитектурните ценности, околната среда, характерният обемно-пространствен и архитектурно-художествен образ и ценната дървесна растителност.
С Елиас Канети и рода му са свързани цели осем сгради в Русе и въпросната е част от историческия комплекс „Родна къща на Елиас Канети“, обявен като групов паметник на културата с категория „национално значение“. Той включва няколко съставни елемента: Родна къща на Елиас Канети - източна част от къща близнак; къща на леля Софи - западна част от къща близнак, къща на дядо Канети и дворното пространство.
Комплексната експертиза, представена в съда, установява, че предвиденото застрояване с височина 19,33 м изисква отстояние 19,33 х 1,5 = 29,99 метра, докато в подготвения, но неодобрен ПУП същото отстояние е 7,88 м и 11, 62 м. И въпреки че Общият устройствен план на община Русе отрежда зоната за високо застрояване, това не отменя изискванията за спазване на дължимите отстояния, решава съдът.
Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.