От 19 юни до 23 юни в Белодробната болница в Русе ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза. Необходимо е желаещите да се запишат предварително на тел. 082 813 964.
 Прегледите са в рамките на националната кампания „Седмица на отворените врати“, която е в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата. На всеки желаещ ще се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На хората в риск ще се извършат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение. По този начин ще бъде прекъсната веригата за предаване на инфекцията.
В резултат на изпълнението на националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България има трайно намаляване на заболяемостта - от 26,6 на 100 хиляди души население през 2012 г. до 14,8 на 100 хиляди души през 2022 г. Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Туберкулозата е лечима и предотвратима, ако бъде открита навреме и се осъществи качествено лечение.