Прилошаване зад волана вероятно е причината за тежката катастрофа в събота късно вечерта, при която загина 41-годишен мъж. Инцидентът е станал около 23.20 ч на входа на Русе откъм София при слаб дъжд, мокра пътна настилка и осветен пътен участък.
Лек автомобил „Фолксваген Пасат“ с русенска регистрация, управляван от 41-годишния мъж, се е отклонил вдясно по посока на движението и се е блъснал в задната част на румънски тежкотоварен камион. Тирът е бил паркиран извън платното за движение в прилежащо уширение.
„Снощи имах още 3 км до паркинга в Русе, бях спрял за почивка и усетих удар. Някой ме блъсна, слязох да погледна, имаше кола зад ремаркето ми. Слязох да видя, шофьорът все още дишаше, обадих се на полицията, полицията дойде и ще видим какво ще стане... Някой от семейството на водача дойде тук снощи, не знам коя беше дамата, аз се извиних и казах, че не съм виновен. На практика бях паркирал и той се удари челно. Аз нямах вина. Говорих с нея, тя не знаеше добре английски, но от това, което разбрах, тя ми каза, че на водача му е прилошало зад волана и затова се е ударил в мен. Не мога да ви дам повече информация, днес ще давам показания в полицията и сега чакам“, каза за Русе Медиа 31-годишният румънски водач Валентин Ротару.
Пострадалият шофьор на пасата е откаран от екип на Спешна помощ в УМБАЛ „Канев“ с множество наранявания по цялото тяло, където е починал. Пробите на румънския водач за алкохол са отрицателни.
Причините за катастрофата са в процес на изясняване. Извършен е оглед. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ОДМВР-Русе.