Небрежен управител на заведение и некомпетентна продавачка в магазин за техника пратиха десетки русенци в Спешното в петък срещу събота с остри болки в очите, възпалена и зачервена ретина и опасности за зрението. Всички те прекарали вечерта в пицария „Kиното“, където същия ден били поставени нови лампи „за защита от комари“. Както се оказало обаче, те съвсем не са такива, а бактерицидни ултравиолетови лампи за дезинфекция на помещения, в които няма хора. И са изключително опасни за очите.               

„Бяхме голяма компания за празнуване на рожден ден. Почувствах се зле и си тръгнах, през нощта имах ужасни болки в очите, бяха много червени, не можех да ги отворя и почти нищо не виждах. Отидох в Спешното и се оказа, че всички сме се събрали отново там. Плюс други клиенти на „Киното“, а и хора от персонала“, разказа един от потърпевшите. Той имал малшанса да седи точно срещу лампите и приел солидна доза UV лъчи, така че за няколко часа лицето му получило загар като след седмичен плаж. Според него хората, които били с гръб към лампите, били по-добре. Но имало и по-тежки случаи от неговия.
„Утро“ се свърза с управителя на „Киното“ Мирослав Лалов, който обясни, че лампите са поставени в петък с идеята да предпазват клиентите от нароилите се напоследък комари. Закупил ги от голяма верига за техника, където обяснил какво търси - нещо, което да гони насекомите от лятна градина. „Продавачката ми предложи тези лампи, каза, че не ги били продавали от две години. Попитах ще ми свършат ли работа, тя отговори „най-вероятно да“, разказа Лалов. Да прочете сам спецификациите и да разбере как се използват закупените устройства, той очевидно не се сетил.
След оплакванията от страна на клиенти и персонал, които завалели на следващия ден, управителят на заведението наредил незабавния им демонтаж. И както станало ясно, това не са уловители на насекоми, а бактерицидни UV лампи, използвани за дезинфекция на помещения от бактерии и вируси. Те придобиха популярност по време на коронавируса, но заради опасностите за зрението използването им изисква в помещението да не присъстват хора. 
За чест на заведението то не се опита да премълчи за инцидента, със съобщение на фейсбук страницата си то се извини на всички потърпевши клиенти и дори предложи да възстанови разходите им за извънредния медицински преглед в почивен ден и закупените лекарства. От „Киното“ се канят и да съдят хората, продали им тези лампи, за да предотвратят следваща продажба на този вид продукт с използването му за такава цел.
 Съвсем различна бе реакцията на Регионалната здравна инспекция, която „Утро“ се опита да сигнализира за проблема. Оттам обясниха, че в събота и неделя няма кой да направи каквото и да е, така че трябва да се изчака до понеделник. Възможността още два дни маса русенци да бъдат изложени на опасност да увредят зрението си, ни най-малко не накара РЗИ да прояви някаква активност в почивен ден. За щастие, самото заведение бе достатъчно отговорно, за да реши само проблема.