Грамоти „Читател за 2022 година“, „Приятел на Архива за 2022 година“ и „Дарител за 2022 година“ връчи началникът на отдел „Държавен архив“ в Русе Толя Чорбаджиева. Събитието се състоя в Националния пресклуб на БТА, а повод беше Международният ден на архивите - 9 юни.
Държавен архив-Русе по традиция засвидетелства уважението си пред своите дарители, приятели и читатели“, каза Чорбаджиева.
С грамота „Читател за 2022 г.“ е отличен Спас Минков, който работи върху родово изследване, но по лични причини той не успя да присъства на церемонията.
„Приятел на Архива за 2022 г.“ е „Дунарит“ АД.
„За мен е чест. Може да разчитате на нас и за в бъдеще“, каза изпълнителният директор Петър Петров.
Грамота „Дарител за 2022 г.“ получиха близките на вокалния педагог и изтъкнат хоров деятел маестро Георги Делиганев (1934-2021). Те са предоставили на Архива негови документи.
„Благодаря за признанието и се радвам, че документите се съхраняват на сигурно място. От дистанцията на времето усещам все по-голямата му липса. Той бе посветил целия си живот на Русе и не съжаляваше за това“, каза Любомир Делиганев - син на Георги Делиганев.  
Архивът в Русе съхранява повече от 2500 фонда - на учреждения и личности. Най-старият документ е от 1657 година и от фонда на Католическата епархия.