Трима млади русенци са сред инициаторите за създаването на студентската асоциация „Българско общество Грьонинген“ („Bulgarian Society Groningen“). Това е първата българска студентска организация в Нидерландия, чиито университети привличат все повече български младежи, особено след Брекзит.
Тримата русенци са Лазар Попов (президент на асоциацията), дипломиран бакалавър в специалността „Изкуствен интелект“, в момента магистър в същата специалност, Константин Сонев и Сава Попов, изучаващи креативна медиа и технологии. Сред учредителите са още: Радост Лозанова (магистър в специалност „Еврокултура“) и Цвета Вичева от Добрич (студентка в специалност „Европейски езици и култури“), Димитър Стаматов от Бургас (студент по бизнес), Павелла Геновска от Пловдив (студентка по медицина).
Целта на асоциацията е да създаде истинско и пълноценно общество на българските студенти в Грьонинген и да развива и опазва българската култура. От своето учредяване до днес асоциацията има вече няколко много успешни събития. Провеждат български вечери, в които се запознават български студенти от различни специалности на двата университета в Грьонинген. На голям интерес се радваха и няколкото лекции, в които младежи от нидерландския град бяха поканени да разкажат за първите си стъпки в развиването на собствен бизнес.
Една от тези лекции беше отново на русенец - на Тони Енчев, който сподели с младите си приятели как е създал компанията си „Toni`s Villa“ и марката „Юнакъ“.
Идеята за създаването на сдружение на българските студенти в района възниква след кратък и случаен разговор с президента на гръцката асоциация „Hellenic Student Association“, който по-рано година създава подобно общество. Една късна вечер младите българи се замислят за идеята и не след дълго започват да работят по реализацията й.
Младежите имат много нови идеи за следващата учебна година. Една от тях е да създадат най-голямото събитие, организирано за българи в Нидерландия. На него пред българската общност, живееща в холандския град, ще бъдат представени талантите и възможностите на младите. Според организаторите събитието има потенциал да промени живота на всеки, участвал в него.
За лятото те си поставят задача с малко по-практическа насоченост. Тъй като в Нидерландия, и специално в Грьонинген, е много трудно намирането на квартира, студентите от българското общество биха желали да съдействат на своите връстници в търсенето на жилища под наем чрез своя сайт Domakin.nl.