Изключително важно е, след като Европейският парламент вече прие предложението камионите на ГКПП да се обработват за 1 минута, Европейският съвет също да има позиция по темата. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков, по чието предложение Европарламентът фиксира 60 секунди срок за обработка на товарни автомобили на граничните пунктове в Евросъюза.
Идеята си Новаков огласи първо в Русе по време на един от многобройните протести заради тапите от тирове на Дунав мост. Тогава тя беше приета със скептицизъм и дори с насмешка, но предложението вече е прието от транспортната комисия на Европарламента.
„Това беше труден процес, който още не е завършил, но определено постигнахме пробив по законодателния регламент, какъвто е Регламентът за свързана Европа, който определя картата на международните транспортни коридори TEN-T. Отчетеното в Комисията по транспорт мнозинство за новия норматив за обработка на тежкотоварните камиони на границата вярвам, че ще допринесе и в преговорите в Европейския съвет и може да стане регламент, да кажем около Коледа, след което ще трябва да се изпълнява в цяла Европа“, прогнозира Новаков.
„Надявам се, че новият министър на транспорта ще продължи политиката на предшественика си и ще я отстоява. Това би гарантирало, че на българска граница камион не може да бъде проверяван за повече от 60 секунди. Не казвам, че ще чака 60 секунди, но дойде ли му реда, той трябва да бъде проверен за по-малко от минута, което би намалило опашките, по наши изчисления, около 3 пъти, тъй като в момента обработката е около 3 минути. Напълно възможно е това да се случи, особено когато се предвиждат санкции. Ако България и Румъния са заплашени от санкции, сигурен съм, че и двете държави ще си организират работата по ГКПП по начин, по който опашки да няма. Ще дам пример - винаги, когато имаме делегация и отиваме на Дунав мост, най-вече при Русе, достатъчни са няколко часа, докато сме в Русе, опашката да се стопи. Значи е въпрос на организация и мотивация на работещите. Ето защо вярвам, че това е постижимо“, каза още евродепутатът.