Цената на земеделската земя в Русенско отбелязва рязък скок през последната година, като най-хубавите ниви вече се продават около и над 3000 лева за декар. Според брокери обаче този ръст е до голяма степен неоправдан, тъй като надхвърля почти двойно инфлацията. Заради международната обстановка арендаторите не успяват да продадат продукцията си и имат финансови проблеми, така че спират покупките, а вероятно ще предложат и по-ниски ренти наесен, когато се сключват договорите за следващата година.        

Най-скъпо по традиция вървят нивите в Сливополско и около Русе - в Николово и Червена вода, където последните сделки са на нива около 3000 лева и вече се пробва нов таван от 3500 лева. Това обаче се отнася само за парцели с приличен размер и необременени с дългосрочни договори, за останалите цените са около 2700-2800 лева за декар. 
В Борово нивите вървят по 2000-2200 лева декара, в Две могили - по 2200-2500 лв., като най-скъпи са тези около общинския център. В община Ветово, Ценово и около Кривня цените са между 2500 и 2800 лв./дка, а в останалите райони - към 2200-2400 лв.
„По мое мнение върховете са достигнати и предстои охлаждане. Инфлацията е калкулирана в цената и то с излишък, така че нивите може и да поевтинеят до края на годината. Важен фактор е, че арендаторите се оттеглиха от пазара и вече не купуват или ако купуват са склонни да платят много по-малко. Предвид международната обстановка не се очаква финансовото им положение да се подобри съществено в следващите месеци, така че няма предложат и високи ренти. При цена 3000 лв. и рента 80 лева на декар доходността е 2,67% годишно, която едва ли ще се стори много привлекателна на други инвеститори“, заяви за „Утро“ Камен Илиев от „Русе ленд“.