Още девет русенски фирми са одобрени за финансиране по новата програма за подкрепа на бизнеса от Националния план за възстановяване и устойчивост, на - за внедряване на решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността. Мярката е насочена към малките и средните предприятия и финансирането е фиксирано на 20 000 лева като 100% от тях идват от Европейския съюз. Договорите с фирмите са подписани на 2 юни, а срокът за приключване на проектите е една година.
Първото еврофинансиране от Плана за възстановяване и устойчивост тръгна към фирмите в началото на април. Тогава бяха подписани договори по програмата за технологична модернизация в предприятията. За нея бяха класирани 46 фирми от община Русе, чиито проекти са на стойност над 25,7 млн. лева. 
До момента по НПВУ са финансирани 55 проекта на фирми от община Русе на обща стойност 26,56 млн. лева. Подкрепени са и две фирми в Бяла, които получават безвъзмездна помощ от над 492 хил. лева за инвестиции от над 1 млн. лева. За другите 6 общини от областта засега няма одобрени проекти.
Помощта от ЕС е насочена най-вече към цифровизация на производствения капацитет и разширяването му чрез разнообразяване на предлаганите услуги и постигане на пазарни предимства. Което ще бъде от полза не само за всички работещи в тези компании, но и за целия регион. А сформираното правителство и работещият парламент дават заявка, че поетите към ЕС ангажименти ще бъдат изпълнени, така че и другите мерки от програмата да стартират както е планирано.