Застраховател ще плати 40 000 лева обезщетение на блъсната на пешеходна пътека жена, реши тричленен състав на Окръжния съд, който в случая беше последна инстанция в спора, продължил повече от 7 години.
На 14 януари 2016 година малко преди 20 часа, след тръгване в посока Халите от кръстовището между улица „Райко Даскалов“ и булевард „Цар Фердинанд“, завиващото надясно „Рено Клио“ удря 55-годишна жена, която пресича булеварда на пешеходна пътека.
При падането се чупи левият крак на потърпевшата М.А. и следват сложна операция и 7-8 месеца лечение и възстановяване. „Лев Инс“, застрахователят, сключил задължителната „Гражданска отговорност“ със собственика на автомобила, предлага на М.А. 25 000 лева обезщетение, но това драстично се разминава с нейната оценка на преживените страдания и неимуществени вреди и тя подава иск на стойност 100 000 лева.
Съдът анализира фактите по случая и решава, че справедливото обезщетение е 40 000 лева. И двете страни обжалват. От „Лев Инс“ пледират за съпричинителство на инцидента, но съдът отхвърля тази възможност, тъй като жената е спазила правилата, пресичала е на пешеходна пътека и шофьорът на автомобила е бил длъжен да спре и да я пропусне.
Последната инстанция потвърждава изцяло оспорваното решението и разпорежда на М.А. да се изплатят и 1345.13 лева, с които да се покрият и направените от нея разходи за изследвания и лечение на счупения крак.
Присъдата вече е в сила.