Осмокласничка от Английската гимназия в Русе спечели пълна стипендия за летния лагер на НАСА в турския град Измир през юли.
Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. Участниците научават за подготовката на астронавтите, както физическа, така и интелектуална, и психическа.
Савина е в селекцията от 20 кандидати, които получават пълна стипендия - 100% от таксата за участие в програмата. В нея тази година кандидатстваха 422 ученици от цялата страна и конкуренцията беше изключително силна.
Кандидатства се се есе. Темите за него бяха три: „Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?“; „Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?“ и „Как изследването на космоса събира и разделя хората?“.
„Всичко започна от един мой приятел, който беше на този лагер в Турция и ми разказа за него. Стори ми се много интересно, защото аз от малка се интересувам от тези неща, затова реших да се запиша, да напиша едно есе и да видя дали ще се получи. Нямах такива очаквания, че ще ме одобрят и ще стигна до тук, докъдето стигнах, но стигнах и съм доволна от това“, каза Савина пред камерата на „КИС 13“.
Необходимите две препоръки тя е получила от класния си ръководител и учител по английски език и от учителя си по физика и е много благодарна за тях. След това организаторите на лагера са провели с нея 10-минутен опознавателен телефонен разговор.
„Искам да отида в Космоса. Убедена съм, че там има живот. Няма как в толкова голяма галактика и толкова други галактики ние да сме единствените. Може да не прилича на нас, но със сигурност има някакъв друг развит живот. Може да е най-малката форма на живот, може даже да са буболечки - пак е живот. Това доказва, че не сме сами във Вселената, няма как да сме сами във Вселената“, убедена е Савина.