Лабораторията на Лечебни заведения „Медика“ се сдоби с последно поколение апарат за изследване на гликиран хемоглобин, чрез високоефективна течна хроматография (ВЕТХ) - G-8, на японската фирма TOSOH. Анализатор от такъв тип има на много малко места в страната, а за Русе той е единствен. Благодарение на него, резултатите на пациентите са по-бързи, точни и надеждни , спрямо тези, получени с досега използваните методи за изследване, съобщиха от УМБАЛ „Медика Русе“.  
„Златен стандарт“ при изследванията на гликирания хемоглобин е ВЕТХ. Той дава информация за нивата на кръвната захар (глюкозата) до 3 месеца назад във времето.
Кръв може да се вземе по всяко време на деня, но е препоръчително да бъде сутрин на гладно.
За  пациентите с диабет тип 1 или лошо контролиран диабет тип 2 е важно да изследват гликирания хемоглобин 3-4 пъти в годината, а с добре контролиран диабет тип 2 - два пъти в годината.
Изследването е на разположение на пациентите, хоспитализирани в УМБАЛ „Медика Русе“. Амбулаторно се провежда към лабораторията на ДКЦ-2 Русе в квартал „Здравец Изток“, ул. „Рига“ 35. Пациентите могат да се възползват от изследването с направление за изследването по Здравна каса или платено по ценоразписа на лечебното заведение.