Предимно педиатрични специалности ще се финансират по проект "Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти“, който е на стойност 15 млн. лв. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването след среща на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева с представители на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Проектът започна през април и ще продължи до 2028 г. Представителите на Обществения съвет заявиха, че е от ключово значение да бъде определен статутът на бъдещото лечебно заведение, да бъде изготвен анализ на транспортната свързаност и възможностите за достъп до него, както и осигуреността на кадри, които ще работят в детската болница.
Служебният министър посочи, че е в непрекъсната връзка с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и двете институции ще работят в синхрон. За осигуряването на кадрите за бъдещата детска болница д-р Кондева е посочила възможностите чрез проекта и бъдещи разговори с Министерството на образованието и науката, за да се търсят възможности за съвместни политики.
Д-р Кондева е разпоредила одит на дейността на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ - дружество на Министерството на здравеопазването, за да се запознае с всичко, извършено до момента.
Общественият съвет отправи молба към министъра да бъдат посочени експерти от ведомството, които да отговарят за комуникацията със Съвета и да бъдат пряко ангажирани с всички дейности по изграждането на Националната детска болница. Д-р Кондева пое ангажимент да определи такива експерти, както и да одобри предложените от Обществения съвет правила за тяхната дейност, допълниха от пресслужбата.