С тържествен концерт и заря Сандански отбеляза своя празник.
По традиция градът празнува на Светли четвъртък, през първата седмица след Великден, с Решение 38 на Общинския съвет от 9 март 1993 г., показва  информация на отдел "Справочна" на БТА.
Проявите започнаха във вчерашния ден с традиционен велопоход, литийно шествие и концерт „Любов за Сандански“. 
В днешния ден програмата започна с водосвет, програма на Народно читалище „Отец Паисий-1919“, както и традиционните народни борби. Кулминацията на празненствата бе тази вечер с концерт на площад „България“, в който участваха деца от Сандански, Торино и Пашата, Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров“, Духов оркестър – Сандански и др. 
От незапомнени времена, ние санданчаните пазим своите духовни традиции и почитаме по достолепен начин този празничен ден. На първо време, разбира се, с упование и почит към християнската ни вяра, с преклонение пред светите братя Козма и Дамян – нашите духовни покровители и закрилници, с уважение, отношение, благодарност и признателност и към всички вас, и към всички поколения санданчани, които през годините, с грижа и мисъл, с родолюбието си, с храбростта си, с работата си, с делата си и с взаимната ни подкрепа и доверие, заедно продължаваме да градим доброто име и авторитета на града ни. С тези думи се обърна кметът на Сандански Атанас Стоянов към присъстващите на площада.
Той посочи, че градът е приветлив и гостоприемен. И наш общ дълг като негови жители е да пазим наследеното дотук, да се стремим да градим и да надграждаме и да го предаваме още по-добро, още по-стойностно и съдържателно на идните поколения, каза Стоянов. Това може да стане само тогава, когато работим като общност от хора, които милеем, които обичаме и работим за своя град и за общината ни като наш общ дом, допълни той.
Плувците Петър Мицин, Венцислав Айдарски и Николай Андреев бяха отличени с почетно гражданство на Сандански.
Сред официалните гости на събитието бяха още председателят на Общински съвет - Сандански Георги Батев, областният управител на Благоевград Георги Динев, народният представител Димитрина Хаджиева – Недина, архиерейският наместник на Санданска духовна околия отец Георги Танчев, кметът на Петрич Димитър Бръчков, кметът на Струмяни Емил Илиев.