Доставката на природен газ за Русе спира изцяло за 24 часа на 15-16 май и това ще донесе огромни загуби на някои фирми, които, както се оказва, са били предупредени за прекъсването в последния момент. Уведомлението от „Булгартрансгаз“ за извършване на профилактика на съоръжения на входа на града е получено едва вчера. И предприятия с непрекъсваеми производства имат твърде малко време, за да си осигурят алтернативни доставки и реагират по подходящ начин.
Трябват ни поне десет дни, за да могат пещите да се охладят постепенно. Рязкото спиране и понижаване на температурата означава множество поражения по керамичните части. Имаме договори за доставка, срокове. Това ще ни струва поне половин милион евро, обясни Биляна Бурова от производителя на фаянсови плочки и гранитогрес „Керос Керамика“ ЕАД. Според нея доставката на газ по друг начин освен по тръба до предприятието е практически невъзможен. 
На теория инсталациите могат да се захранят с компресиран или втечнен природен газ, но трябва да се разполага със система за декомресиране. В случая с „Керос Керамика“ такова решение е невъзможно, тъй като става въпрос за огромни количества газ, които не могат да се пренесат с бутилки в камиони. Преди време фирмата е разглеждала възможности за използване и на пропан-бутан за гориво, но се е отказала поради високите разходи за такава инвестиция.