Санкция от 7000 лева ще трябва да заплати операторът на Регионалното депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци „Берус“ заради пожара, който избухна на сметището през февруари. Наказателното постановление е връчено от РИОСВ на фирмата през март, но тя обжалва акта в Районния съд. Магистратите обаче отхвърлиха жалбата и потвърдиха глобата, наложена от екоинспекцията.
Пожарът в депото избухна през нощта на 5 февруари и не можа да бъде загасен близо 12 часа поради много силния вятър. За щастие той бе от запад, така че облаците дим не стигнаха до Русе, а се разсеяха в обратна посока. В работата по гасенето се включиха специализирани автомобили на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и верижна техника на „Берус“, която извърши запръстяване на огнището.
Операторът, който стопанисва депото и извършва дейностите в него носи отговорност за недопускане на запалване на намиращите се в него отпадъци. А екоинспекцията правилно е квалифицирала деянието като извършено чрез бездействие. Наказанието от 7000 лева глоба е в предвидения от закона размер и то в долната му граница, което изключва възможността за неговото намаляване, постановява съдът.
Решението може да се обжалва пред Русенския административен съд в 14-дневен срок.