Двадесет партии и 11 коалиции са регистрирани за предстоящите парламентарни избори в 03 МИР Варна, показват данни на Районната избирателна комисия. За 16 мандата се борят 466 кандидати за народни представители.
Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:
1. Партия „Има такъв народ“ регистрира листа от 22 кандидати. Водач е Тошко Йорданов. Той е роден на 2 май 1970 година в Ямбол, става ясно от информация на сайта на Народното събрание. Работи като сценарист, владее руски език. Бил е депутат в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 49-ото Народно събрание. В последния парламент е председател на парламентарната група на „Има такъв народ“.
2. Партия „Глас народен“ регистрира листа от 8 кандидати. Водач е Веселин Белоконски.
3. Коалиция „Синя България“ (партия „Консервативно обединение на десницата (КОД)“, партия „Български демократически форум“, партия „Движение демократично действие – ДЗ“, партия „Национално движение за стабилност и възход (НДСВ)“, партия „Движение България на гражданите“, партия „Партия консервативна България“, партия „Радикал-демократическа партия в България“) регистрира листа от 14 кандидати. Водач е бившият депутат от НДСВ Наско Рафаилов.
4. Коалиция „Ние гражданите“ (партия „Българска пролет“, партия „КОЙ – компетентност, отговорност и истина“, партия „Българска работническо-селска партия“) регистрира листа от 7 кандидати. Водач е Светозар Съев.
6. Партия „Български гласъ“ има регистрирана листа от 8 кандидати. Водач е Диян Асенов.
7. Коалиция „Коалиция на розата“ (партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“, партия „Обединен блок на труда български лейбъристи“, партия „Родолюбие 2000“) регистрира листа от петима кандидати. Водач е Сергей Инджов.
8. Коалиция „Център“ (партия „Свобода“, партия „Българска земеделска партия“) има листа с 23 кандидати. Водач е Деян Господинов.
9. Коалиция „Солидарна България“ (партия „Изправи се, България“, партия „Българската левица“, партия „Обединена социалдемокрация“) е с листа от 30 кандидати. Водач е Димитър Костадинов. Той е роден във Варна. За БТА той уточни, че е завършил Френската гимназия в родния си град. Първото си висше образование завършва в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – София, специалност „Актьорско майсторство“. Има 13 години стаж в професията, като играе включително и на варненска сцена. Има две магистратури във Варненския свободен университет - „Предприемачество и икономика“ и „Сценични изкуства, мениджмънт и продуценство“. Занимава се с частен бизнес в сферата на строителството и ресторантьорството. От 2020 година досега е областен координатор на „Изправи се. БГ“ за Варна.
10. Партия „Единение“ регистрира листа с 9 кандидати. Водач е Илия Костадинов.
11. Партия „Българско национално обединение“ е с двама кандидати за народни представители. Водач е Александър Атанасов.
12. Партия „Възраждане“ регистрира листа с 31 кандидати. Водач е лидерът на партията Костадин Костадинов. По информация от формацията Костадинов е роден на 1 април 1979 година. Завършил е „Балканистика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" през 2002 г. Пак там има и магистратура „Право“ през 2011 г. През 2017 г. защитава докторска дисертация в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей на Българската академия на науките. Народен представител от 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание.
13. Партия „Морал, единство, чест“ има листа с 10 кандидати. Водач е проф. Николай Радулов. По информация от сайта на парламента той е роден на 13 януари 1956 година в София. Бил е депутат в 46-ото и 47-ото Народно събрание. Проф. Радулов е преподавател в Департамента „Национална и международна сигурност“ на Нов български университет. Бил е секретар на МВР. Завършил е Академията на МВР, според информация от учебното заведение.
14. Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (партия „Продължаваме промяната“, партия ВОЛТ, партия „Демократи за силна България“, партия „Движение „Да, България!“) регистрира листа с 31 кандидати. Водач е Даниел Лорер. По информация на партия „Продължаваме промяната“ той е роден на 28 май 1976 година в София. След завършването на Първа английска езикова гимназия в София, завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Бил е депутат в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Той е един от основателите на партията. Бил е министър на иновациите и растежа от декември 2021 до август 2022 година.
15. Партия „Народна партия „Истината и само истината“ има петима кандидати за народни представители. Водач на листата е Дарина Тодорова.
16. Партия „Български възход“ регистрира листа с 20 кандидати. Водач е Диан Драганов. Той уточни, че е юрист, експерт по пътна безопасност с повече от 20 години стаж в областта. Драганов е завършил Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, специалност „Право“. Председател е на Съюза на българските автомобилисти (СБА) – клон Варна, и управител на търговско дружество. Член е на УС на СБА, както и на Областния съвет на БЧК – Варна.
17. Коалиция „Граждански блок“ (партия „Български демократичен съюз „Радикали“, партия „Партия на българските жени“) е с петима кандидати за народни представители. Водач е Младен Станев. Той каза, че е роден на 12 декември 1962 година в Балчик. Завършва електротехникума във Варна, а след това - Военното строително училище в София, специалност „Промишлено и гражданско строителство“. През 2000 година специализира в Австрийската стопанска камара. Занимава се с частен бизнес, в сферата на хранителната промишленост и земеделието. Развива активна обществена дейност с акцент върху контактите с българските общности зад граница. Председател е на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света.
18. Партия „Общество за нова България“ регистрира листа с 10 кандидати. Водач е Бояна Йорданова. За БТА тя каза, че е родена във Варна, където завършва средното си образование в гимназия „Николай Лилиев“. Има магистратура „География, регионално развитие и туризъм“ в университета в Благоевград. След това завършва и „Публична администрация“ във Варненския свободен университет. Професионален бакалавър-фармацевт от Медицинския университет в родния й град. Има две магистратури в Шуменския университет – „Иновации в началното образование“ и „Иновации в предучилищното образование“. Работи в частната детска градина. Участва в различни граждански и благотворителни кампании.
19. Коалиция „Левицата!“ (партия „АБВ (Алтернатива за българско възраждане)“, партия „Движение 21“, партия „Зелена партия“, партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, партия „Национално движение за спасение на отечеството“, партия „Политическо движение социалдемократи“) е с 30 кандидати за народни представители. Водач на листата е Иван Иванов. По думите му е роден на 8 август 1965 година в село Драгоево, община Велики Преслав, Шуменска област. Завършва гимназия „Черноризец Храбър“ в старопрестолния град. След това учи „Българска филология“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 1994 до 2008 година работи в структурите на МВР. През 2009 година започва да се занимава с частен бизнес. От 2015 до 2017 година е общински съветник във Варна. През 2017 г. е избран за депутат в 44-о Народно събрание от групата на БСП. От 2021 досега работи в частния сектор, в сферата на ресторантьорството и предприемачеството.
20. Партия „Партия на зелените“ регистрира листа с 10 кандидати. Водач е Димитър Димитров. За БТА той каза, че е роден в Провадия. Завършил е „Туризъм“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а в Пловдивския университет – „Журналистика“. В момента учи „Екология“ в Шумен. Защитава и докторантура по индустриален бизнес и зелени модули в Пловдив. Димитров работи като журналист във Варна, екоактивист, председател на неправителствената организация „Зелените“. В момента е партньор на общини от Варненския регион, с които разработват стратегии за енергийната им независимост.
21. Партия „Ние идваме“ има четирима кандидати за депутати. Водач на листата е Арман Бабикян. Той е роден на 15 януари 1967 година във Варна, е посочено в информация от партията. Експерт по маркетинг и ПР. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“ в София и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е „Радио мениджмънт“ в университета „Фредония“ в щата Ню Йорк, САЩ. През 2012 г. получава награда за граждански принос, присъдена му за 20-годишнината на клуб „Отворено общество“ – Варна. Работил е като журналист в Българското национално радио и Радио „Свободна Европа“. Народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание.
22. Коалиция ГЕРБ – СДС (партия ГЕРБ, партия СДС) регистрира листа с 32 кандидати. Водач е Даниел Митов. По информация от партията той е роден на 4 декември 1977 година. Завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“. През 2014 година Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисов.
23. Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ има 15 кандидати за народни представители. Водач на листата е Наум Наумов.
24. Коалиция „БСП за България“ (партия „Българска социалистическа партия“, партия „Политически клуб „Екогласност“, партия „Политически клуб „Тракия) регистрира листа с 30 кандидати. Водач е Борислав Гуцанов. По информация от сайта на парламента той е роден на 17 юни 1967 години във Варна. По професия е инженер. Владее английски и руски език. Бил е депутат в 42-о, 45-о, 46-о, 47-о, 48-о и 49-о Народно събрание. Председател на ИБ на Областния съвет на БСП във Варна.
25. Партия „Величие“ е с листа със 17 кандидати за депутати. Неин водач е Юлиана Матеева. По думите ѝ тя е родена във Варна. Завършва средното си образование в V-а гимназия “Йоан Екзарх” в родния си град, а след това учи “Право” в Юридическия факултет на Техническия университет. Заема длъжността “професор” по наказателно право в Юридическия факултет на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Преподава наказателно право и в Югозападния университет “Неофит Рилски”. Има повече от двадесетгодишен опит в сферата на висшето образование, включително два мандата на длъжност “ръководител катедра”. Практикува като адвокат от Адвокатска колегия - Варна.
26. Партия „ВМРО – Българско национално движение“ регистрира листа с 25 кандидати. Водач е Андрей Слабаков. По информация от партията той е роден на 13 август 1960 година в София. Депутат в настоящия Европейски парламент (ЕП) от групата на Европейските консерватори и реформисти. Заместник-председател на Комисията по култура и образование (CULT) в ЕП. Член на Специалната комисия по борба с рака (BECA), Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) и Комисията по петиции (PETI). Слабаков е актьор, режисьор, сценарист, продуцент. 
27. Партия „Пряка демокрация“ има шестима кандидати за депутати. Водач на листата е Иван Казаков. По думите му той е роден през 1964 година във Варна. Средното му образование е по специалността „Корабостроене“. По-късно има три специализации в същата сфера в Англия. Последната му работа е като офицер на пасажерски кораб. В момента е пенсионер.
28. Партия „Движение за права и свободи“ регистрира листа с 32-а кандидати. Водач е Филиз Хюсменова. По информация от сайта на Народното събрание и на Европейския парламент тя е родена на 10 юни 1966 година в Силистра. Владее английски, руски, френски и турски език. Хюсменова е била депутат в 39-о, 40-о и 49-о Народно събрание. Избрана е за евродепутат през 2014. В Европейския парламент е до 2019 година, като е била заместник-председател на Група на Алианса на либералите и демократите за Европа.
29. Партия „Зелено движение“ има листа с осем кандидати за депутати. Водач е Илиян Илиев. По думите му той е роден на 9 ноември 1969 година в град Каспичан, Шуменска област. Завършва техникума по индустриална химия във Варна. Магистър по екология и опазване на околната среда в Техническия университет в крайморския град. Вече 30 години се занимава с проблемите по опазването на околната среда. Работи като консултант на свободна практика по екологични проблеми. Председател е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, популярен във Варна като ОЦОСУР.
30. Партия „За велика България“ регистрира листа с двама кандидати. Начело е Андрей Ваховски. 
31. Партия „Български съюз за директна демокрация“ има четирима кандидати за депутати. Водач на листата е Деян Александров.
32. Коалиция „Неутрална България“ (партия „Комунистическа партия на България“, партия „Българска комунистическа партия“, партия „Партия на българските комунисти“, партия „Русофили за възраждане на отечеството“) регистрира листа с 11 кандидати. Водач е Николай Петков. По думите му той е роден във Варна през 1954 година. Завършва Образцовия техникум по механотехника в родния си град, а след това - Военноморското училище „Н.Й.Вапцаров“, специалност „Корабен механик“. Работи в корабостроителния завод „Георги Димитров“ във Варна. След 1989 г. е председател на Общинския съвет на БСП във Варна. Работи в частния бизнес, в търговската сфера. Бил е два мандата общински съветник от групата на БСП – от 1991 до 1999 година. Сега е пенсионер, но продължава да работи. Член е на Централния комитет на БКП.
Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.