Шуменският университет „Еп. Константин Преславски“ е домакин на годишната конференция на Съюза на астрономите в България. С научния форум ще бъде отбелязана 25-годишнинината от откриването на Астрономическия център на висшето учебно заведение. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен директорът на Астрономическия център на университета проф. Драгомир Марчев.
Официалното откриване на конференцията е утре, 9 май, в зала "217" на Корпус 1 на висшето учебно заведение в Шумен. „42-ма докладчика са регистрирани към момента, но регистрацията продължава до откриването на научния форум. Очакват се до около 60 участника. Това за астрономическата гилдия е доста сериозна бройка, тъй като в България не е многобройна“, отбеляза Марчев. 
По думите му в първия доклад, който е на тема “25 години Астрономически център на Шуменския университет”, домакините ще представят дейността на Центъра от неговото откриване.  „Астрономическият център към университета е с две наблюдателни бази. Първата е в Корпус 3 на висшето училище. Втората е Астрономическата обсерватория на Шуменското плато. Не останахме само с първоначалната база, която беше построена и открита почти месец преди пълното слънчево затъмнение през 1999 година", припомни Марчев.  
„По повод 25-годишнината на Астрономическия център, Управителният съвет на Съюза на астрономите в България гласува нашият център и университета да бъдат домакини на Националната конференция на Съюза на астрономите в България през тази година. Това е едно признание за нашия скромен екип, както и за ръководството на университета, че толкова година е поддържал тази база и е помагал за развитието на астрономията. Всички мои колеги в катедрата, с едно изключение, са мои студенти. Успели сме като преподаватели да запалим искрата за физиката и астрономията в нашите студенти, за да могат те днес да се наредят до нас като наши студенти, което много ни радва“, каза още  директорът на Астрономическия център на Шуменския университет. 
„По повод 25-годишнинината подготвяме и изложба с фотоси от нашите два телескопа  и се надявам тази изложба да бъде готова за откриването на учебната година, като покажем и нашите научни резултати, както и фотоси, които са интересна част от популяризацията на астрономията. Научната ни дейност е в областта на изследване на променливи звезди, в изследване спина на ротация на близки астероиди. Предстои нашата обсерватория да бъде сертифицирана от Института за малки тела в Аризона. Условието е да имаме шест качествени наблюдения на различни астероиди. До момента са четири, остават още толкова наблюдения, за да можем да получим уникален код на обсерваторията, с който вече ще можем да публикуваме нашите наблюдения директно в централния бюлетин за малки тела в Аризона", допълни Марчев. 
Той говори по повод предстояща национална конференция на Съюза на астрономите в България, която ще се състои в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ от 9 до 11 май, по повод 25-годишнинината от откриването на Астрономическия център във висшето учебно заведение и в Националния пресклуб на БТА в областния град на 22 април, откъдето проследи представянето на новия брой на списание ЛИК, посветен на 45-ата годишнина от полета в околоземна орбита на първия български космонавт Георги Иванов и приноса на българската наука към космическите изследвания.