Нидерландският рок китарист Адриан Ванденберг и неговата група пристигат в България за концерт в парк център „Юнак“, като ще изпълнят и всички големи хитове на Whitesnake. Събитието е на 27 септември, съобщават организаторите от „София мюзик ентърпрайсис“ (СМЕ).
По думите им Vandenberg безспорно е име с достойна и славна страница в историята на хард рока. Предвождана от китарния виртуоз Адриан Ванденберг, нидерландската четворка издава три качествени албума през 80-те, постига солиден комерсиален успех и прави турнета по цял свят с банди от ранга на Ozzy, Kiss, Rush, Scorpions.
„След това, естествено, идва голямата експлозия. Адриан става ключов член на Whitesnake и е редом до Ковърдейл цели 13 години, точно в апогея на техния успех. Той е основният музикален партньор на легендарния вокалист, композира, записва исторически сола (като в Here I Go Again) и пише история с прословутите си китарни диалози със Стив Вай. След епохата Whitesnake, Адриан рисува много (той е и художник), но и не спира да работи в различни интересни проекти като супергрупата Mаnic Eden и собствената формация Vandenberg's Moonkings“, разказват от СМЕ. 
В последните години Адриан Ванденберг е изцяло съсредоточен върху едноименната си група, като привлича за постоянен вокалист шведа Матс Левен (известен от групата на Ингви Малмстийн – Candlemass, и Trans-Siberian Orchestra). В групата са също басистът Ранди ван дер Елсен и барабанистът Коен Херфст (познат от Epica, Doro). В този състав издава албуми и гостува на най-големите рок фестивали в света като Monsters Of Rock Cruise през 2022 и 2023 г. 
„Ние се подтикваме и вдъхновяваме един друг, за да вдигаме летвата и възникват страхотни, много вълнуващи неща.  Вдъхновени са от най-добрите рок групи от 70-те и 80-те, с които сме израснали, но го правим съвременно и динамично. Твърди, енергични рок парчета, епичен размах и - разбира се – по някоя разтърсваща със своята емоция рок балада”, казва Адриан Ванденберг.
„Тук е мястото да отбележим, че за радост на хилядите фенове на Дейвид Ковърдейл в България, бандата включва в сетлиста си и някои от най-големите хитове на Whitesnake (в които Адриан така или иначе е замесен като съавтор). Очаквайте в софийската вечер да прозвучат любимите Still of the night, Is this love, Fool for your loving, Here I go again, Sailing ships“, допълват от СМЕ.
„Vandenberg съвсем не e носталгична група, опитваща се да възсъздаде това, което се случи толкова години назад", заключава Ванденберг, който вече е идвал веднъж в България в състава на Whitesnake. „Това е съвсем нова, динамична банда с име, което има наследство, и не мога да бъда по-щастлив от начина, по който се получи. Затова закопчайте коланите, защото Vandenberg идват при вас", казва още той.
Подгряваща група е италианската рок формация Dramalove, за които се пише, че могат да станат следващият световен рок експорт на Италия след Mаneskin. Те са победителите на San Remo Rock (2023).
На сцената преди италианците ще излезе първата подгряваща група за вечерта – Caliberty (България). Музикантите са обединени от идеята да представят първичната и класическа хард – хеви рок музика. Стилът е познат на широката аудитория, но не дотолкова експлоатиран в днешно време.
/ДД