С празнична програма и военен ритуал ще бъде отбелязан Денят на Ловеч - 11 май. Това съобщи заместник-кметът на общината Алдин Начков на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч.
Денят ще започне с Божествена Света литургия, която ще отслужи Ловчанският митрополит Гавриил в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. 
След това, в 11:00 часа, пред храма ще се състои церемонията по тържественото издигане на знамето на Ловеч с участието на почетен караул от военните формирования в Ловеч, смесения хор „Панайот Пипков“ при Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“ и Общинския духов оркестър.
Към жителите и гостите на Ловеч приветствени думи ще отправят кметът Страцимир Петков и Ловчанският митрополит.
Празничен поздрав ще поднесат деца и състезателни двойки при младежите от Клуба по спортни танци „Зорая“.
Програмата по случай Деня на Ловеч ще продължи в 20:00 часа, когато на сцената на площад „Екзарх Йосиф Първи“ концерт ще изнесе Горан Стоянов Трио, а от 21:00 ч. - Дара Екимова. Вечерта ще завърши с празнична заря.
По-рано през деня на тържествена церемония ще бъдат връчени ежегодните награди за принос в развитието на икономиката в община Ловеч – бизнесмен и инвеститор на годината.  
БТА припомня, че решението 11 май да е Ден на Ловеч е взето единодушно от Общинския съвет при управлението на първия демократично избран кмет на общината Минчо Диков през 1993 г. Още същата година той е натоварен със задачата да организира празничната програма, която е била изпъстрена с културни и спортни събития.  Тази традиция се запазва и до днес. 
На този ден православната църква почита светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. На същата дата през 1901 г. в Ловеч за първи път прозвучава за възхвала на делото на светите първоучители песента „Върви, народе възродени“, обявена днес за химн на българската просвета и култура.