Нощ на музеите ще се състои в Дряново на 17 май. Това съобщи за БТА директорът на Исторически музей – Дряново Иван Христов. 
„Целта ни е да привлечем интереса на обществото посредством нестандартно работно време и с различни инициативи, в които посетителят е не само наблюдател, но и пряк участник, с  атрактивните програми на стотици музеи в чест на професионалния им празник през месец май. Осигуряваме свободен достъп до постоянни експозиции, тематични изложби, концерти, прожекции, ателиета и други арт прояви, те формират солидно ядро от събития, с които реално се приобщават повече умове към идеите на музейните институции за опазване и популяризиране на културно-историческото ни наследство“, посочи Христов. 
През тази година и Исторически музей - Дряново се заявява в националното отбелязване на празника със своя програма. Тя ще започне в навечерието на Международния ден на музеите, като във всяка от експозициите ни в град Дряново до 22:00 ч. ще се провеждат различни по своето естество събития, а на следващия ден - 18 май, входът за посещения в тях ще е свободен, допълват от музея.
Начинанието „Нощ на музеите“ датира от 1997 г. в Берлин, а успехът му в следващите години присъединява към каузата и други европейски градове, като от 2005 г. то съвсем трайно присъства в културния календар на десетки страни, сред които и България.