С концерт на Държавна опера – Русе, днес ще бъде дадено началото на тазгодишното издание на Люляковите музикални вечери. То ще продължи два дни, като домакин е Драматичният театър в Ловеч, съобщиха от Общината. 
Тази вечер зрителите ще се насладят на концерта „Империята на мюзикъла“ с избрани арии от известни мюзикъли. В програмата са включени откъси от мюзикълите „Кабаре“, „Цигулар на покрива“, Моята прекрасна лейди“, „Котките“, „Евита“, Мамма миа“, „Уейтсайдска история“, We Will Rock You и др. 
Утре (9 май) Държавна опера – Варна ще представи пред публиката балета „Ромео и Жулиета“. Прочутият Шекспиров сюжет за двамата влюбени от Верона се превръща в завладяващ танцов спектакъл, който оживява в новата хореографска версия на Сергей Бобров и балета на варненската опера. Включени са елементи от Шекспировата драма, непоказвани досега в балетни постановки. 
Люлякови музикални вечери 2024 са съвместен проект на Община Ловеч и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“. 
„И тази година интересът е голям. Билети няма. Това е нещо по-различно за ловчалии“, каза за БТА Пенка Стаменова, секретар на Ловчанското читалище, един от организаторите на Люляковите музикални вечери.
По думите й историята Люляковите музикални тържества, както са се казвали тогава, датира още от 1933 г., когато ловчалии започват да правят Люлякова гостоприемна седмица. По-късно – през 70-80-те години първо са били под патронажа на Панайот Пипков, а по-късно на Панайот и Любомир Пипкови. През 1989-1990 г. прекъсва тяхното провеждане и от 2014 г. отново се възраждат. През годините са спирани и възстановявани няколко пъти, разказа Стаменова.